Светлин Русев: "Откриването на нова галерия е като влизането в нов дом"

12.07.2014
Снимка 1

Слово на акад. Светлин Русев при откриване на новата галерия "Форум"

Галерия "Форум" беше открита на 25 юни 2014 година с изложба на именития български художник Любен Диманов в присъствието на много гости, приятели и почитатели на изкуството.

Адресът на галерията е: София, бул. Васил Левски 93 А (на ъгъла до Аксаков)

 

Откриването на нова галерия е като влизането в нов дом, в който ще живеят странни обитатели, дошли от друг свят – светът на красивата мисъл и чувства, на творческото въображение, на съзидателния дух, на живописци, графици и скулптори, на хора, които съдбата е избрала да променят света като го правят по-мъдър, по-добър и душевно – по-красив.

Значението на пространството на една галерия не се измерва с линейни метри и кубатура, а със съдържанието на пространството като духовност, с дълбочината на пространствената енергия, на произведенията, които ще бъдат приети за по-кратко или по-дълго да живеят в този дом. Как ще се обладава пространството, с кои автори, с какво изкуство, как ще бъде показано са проблеми на всяка галерия, но при всички случаи надеждата за нов духовен живот, в който трайните артистични и духовни принципи, съхранени и развити във времето, е онзи спасителен оазис в духовната пустиня, в който традицията и новото ще имат свой живот.

Новата галерия "Форум" се открива не само с автор, който галерията познава и е представяла в друго време и в други пространства, а с творец, обсебен от живота на рисунката във всичките й жанрови превъплъщения.

Самият аз не си спомням колко пъти по колко се е налагало да говоря за моя приятел Любен Диманов още от кандидатстуденсткото "ходене по мъките", но винаги отново, дори в най-познатите му работи, съм откривал онзи траен и вечен смисъл, който поддържа красивите илюзии, с които живеем в надеждата, че има смисъл. Усещането, че откакто замина някога във Франция Любен Диманов е повече в България, е благороден знак за връзка на пъпната връв с исконните начала на живота и началото на Пътя.

В поканата за изложбата има един текст. Него естествено бих прибавил и днес при откриването на тази изложба с избрани графики, рисунки, колажи и живопис. Но по-същественото в случая е, че в този нов дом Димана се установи като у дома си и дали ще е в София, Варна, Кнежа, Париж, Стокхолм, изкуството на Любен Диманов е в свое пространство, на своя територия – територията на рисунката, онази рисунка, която може да не е всичко, но когато си я разбрал, владееш и обичаш и си я избрал като свой дом, вече е дом за всички.

Да благодарим на Любен Диманов, че не е забравил и загубил пътя към своя дом, да благодарим на  Ваня Атанасова и новата галерия "Форум" за това красиво, вече духовно пространство и да му пожелаем успешен, траен и дълъг творчески живот.

25 юни 2014,

 София

 

Словото е предоставено от Ваня Атанасова и Спартак Атанасов,
собственици на галерия "Форум"
 

Снимки: Деница Касаджикова

Снимки от изложбата и откриването тук

 

 

Още за галерия "Форум" може да прочетете тук

Любен Диманов в "Диаскоп": "Пътят, който носим в себе си"

Юбилейна изложба на Любен Диманов в галерия "Жорж Папазов"-
17 януари 2013, по повод 80-годишнината на художника тук

 


 

редактор: Христина Мирчева