Нежна Филипова: "Бих искала с карикатурите си да ви разсмея, без да ви се подигравам. Да бъда Добрият шут."

18.01.2017
Снимка 1

 

Специално за "Диаскоп"!

Разговор с Нежна Филипова за силата на карикатурата, за нейното място в миналото и днес, за страстите и смеха, за черния хумор и за Добрия шут!

 

Очаквайте отговори на същите въпроси и с карикатуристите Ириен Трендафилов и Цочо Пеев!

 

Бих искала с карикатурите си да ви разсмея, без да ви се подигравам. Да ви предизвикам да се замислите - дали и вие не попадате в тези абсурдни ситуации... или поне за минути да ви отдалеча от прозата на живота.

Добрият шут знае, че ако подхвърли топка в Космоса, той ще му я върне. И вярва, че вселената се намира в постоянна игра с него.

Смелост е да бъдеш карикатурист в Иран или Сирия и да продължиш да рисуваш като сирийския карикатурист Али Фарзат, който беше бит и чийто пръсти бяха счупени!

Не вярвам, че сме променили нещо, но се надявам, че сме разсмели повече хора.

                                                                                                         Нежна Филипова

 

Да започнем отначало. Къде сте израснали и какво е за Вас карикатурата, с какво Ви привлече?

Няма специално образование за това, както е известно. Привличаха ме последните страници на вестниците, изпълнени с вицове и карикатури. Харесваше ми този начин на общуване и енергията на шута. Започнах да рисувам карикатури и когато усетих, че това ме отвлича от рутината на ежедневието.

Кои автори и издания от миналото са Ви давали стимул за развитие?

Първата си карикатура видях в тогавашен младежки вестник, в който редовно имаше карикатури на Ириен. Много му се възхищавах. Бях силно повлияна и от карикатурите на пловдивския художник Здравко Йончев. В "едничкия" за времето вестник за хумор и сатира "Стършел" вече се появяваха и карикатуристи, които отразяваха проблеми в широката гама от философски стойности. И не на последно място - габровският Дом за хумор и сатира с уникалния си карикатурен фонд. Голям стимул за развитие ми даваха "четвъртъците", когато се събирахме група пловдивчани и си говорихме за и със карикатури! Основахме си наше Пловдивско дружество на карикатуристите. Измисляхме си теми за вътрешни конкурси, различни от тези за социалистическото съревнование и бригадирското движение. Журирахме си ги. Разменяхме си адреси за карикатурни конкурси и фестивали в чужбина. Бяхме радостни да получим каталог с одобрена наша карикатура от изложба."Сверявахме си часовниците". И последваха наградите.

Променена ли е оттогава до днес карикатурата като теми, сюжети и техника?

За мен карикатурата е един от начините да реагираш на абсурдните ситуации в живота, които пораждат смях. Темите за любов, ревност, наивност, хитрост, глупост, състрадание, страх и т.н...са вечни теми . И мои любими.

Може ли да изброите за сравнение някои от любимите Ви теми и сюжети, характерни за миналото и днес?

Точно тези теми не се менят с времето, а от самия карикатурист. Колкото различни карикатуристи, толкова и различни начини за интерпретиране на дадена тема.

Тъй като естетическата категория на комичното е изявяване на черти от негативен характер, как Вие като специалист виждате: има ли изменение в хумористичните портрети на българския народ от времето, когато започвахте в тази художествена област досега?

За разлика от политическата карикатура, в която познаваме временния персонален образ, в моите карикатури се старая всички да приличат и на мен, и на теб, и на всички нас. Бих искала с карикатурите си да ви разсмея, без да ви се подигравам. Да ви предизвикам да се замислите, дали и вие не попадате в тези абсурдни ситуации... или поне за минути да ви отдалеча от прозата на живота.

Хуморът използва страстите, случайните настроения, краткотрайните чувства и тъй като смехът е неустойчив, целта не е духовния аспект на личността и неговия интелект, а физическата му и душевна енергия. Вие сте го отразили в своите нови творби, но ако може да го обобщим с думи.

Казват, че Добрият шут знае, че ако подхвърли топка в Космоса, той ще му я върне. И вярва, че вселената се намира в постоянна игра с него. А и се забавлява. Точно в такъв свят се чувства у дома си. Бих искала с карикатурите си да съм Добрият шут.

Годините отлитат, светът се променя, събитията се редят от държавници и политици, времето дава своя отпечатък – всред целия този водовъртеж  и сив поток на ежедневния живот каква е днес ролята на карикатурата в обществото?

Днес карикатуристите могат да имат много по-голяма изява чрез съвременните комуникации. В безкрайното интернет пространство има място за всеки, всяка тема и вдъхновение. Много повече хора могат да видят нашите карикатури. Ако ги харесат и се засмеят, каква по-голяма радост за нас.

В "Диаскоп" препечатахме интервю за проблемите от времето на социализма в дружеството на пловдивските карикатуристи. Решени ли са тези проблеми или има и нови такива?

Имаше период в дружеството след 1990, когато вниманието ни беше отвлечено от неотложни житейски проблеми, а Карикатурата ни беше напуснала за известно време. Сега, когато се събираме с Цочо и Ириен, се заравяме в старите шкафчета и откриваме, че темите са същите, но пречупени през друг поглед и от позицията на по-голям житейски стаж. Не вярвам, че сме променили нещо, но се надявам, че сме разсмели повече хора.

Какво е мястото на карикатуристите в по-устроените държави - изкуство ли е, развлекателна индустрия ли и как се финансират сред електронния медиен потоп, когато вестниците вече са лишени от предишния си авторитет?

В интернет пространството има всичко, свързано с карикатурата. Вече е лесно и достъпно да си избереш на какво да се смееш. Всеки карикатурист може да си направи страница, като се надява да се разбере внушението на хумора му, така, както го е замислил. Има вече и хора, които купуват карикатури не само за частните си колекции.

За авторите на карикатури кое е по-добре: похвали и ласкателство или горчива и неприятна истина?

Харесва ми нежната и деликатна закачка, а не подигравката. "Черният хумор" ми допада също, стига да не се минава с цинизъм.

Изисква ли се смелост да бъдеш карикатурист? Рисково ли е това призвание? В този смисъл, може ли да ни разкажете любопитна случка от вашата практика?

Слава Богу, в нашата държава не чупят пръсти и не вкарват в затвора в днешно време за карикатура, та била тя и политическа.Смелост е да бъдеш карикатурист в Иран или Сирия и да продължиш да рисуваш като сирийския карикатурист Али Фарзат, който беше бит и чийто пръсти бяха счупени! Не правя политическа карикатура и няма какво да разкажа.

Виждате ли връзка между карикатурата и комикса, коя е тя?

Да, виждала съм много комикси с много хумористични рисунки и карикатури с думи и разказвателни рисунки като комикс. Изкушавам се да цитирам Ириен:" Карикатурата е висш пилотаж - да разкажеш един виц само с една картинка и то без думи"!

Най-силната държава в момента по отношение на изкуството карикатура – на запад или на изток се намира?

Не бих се ангажирала за такъв анализ. Познавам работите на силни карикатуристи в цял свят и на различни теми. Днес това е достъпно за всеки според интересите и предпочитанията на теми и автори.

Вашето послание към читателите на "Диаскоп"!

С благодарност за днешното интервю, пожелавам на читателите на "Диаскоп" да са в добро здраве и любопитни за развитието на карикатурата. Наздраве!

 

Нежна Филипова в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева