Съботен литературен BOX с Денчо Владимиров: "България и САЩ"

21.01.2017
Снимка 1

 

Сатирични игли от Денчо Владимиров
 
Карикатура от Ал. Добринов: Депутат Родолюбов Трирукий.
"Когато двете ми ръце от месеци не вършат никаква обществена работа в парламента, поне третата ми ръцича ще свърши нещо друго народополезно."
 
 
България
 
Може ли да се приватизира и  поредния избран български парламент? Не. Защото той вече е приватизиран - собствениците му са си дали парите още в предизборната кампания.
 
Всяка държава наподобява огромен  аквариум, където  има няколкостотин  живеещи си охолно хищни риби, а останалото е планктонът за тях.
 
Тази партия очевидно се очертава  с национално значение - представлява национален проблем.
 
Историческа хроника от края на  двадесети и началото на двадесети и първи век : "И някогашните български партийни комисари станаха комисионери."
 
Вървя по улицата и през отворен прозорец на апартамент  дочувам  жена да крещи на мъжа си: "Какъв депутат си ми бил ти, бе, некадърнико, щом не можа поне едно от децата ни да уредиш в САЩ!"
 
Депутат се заглежда на улицата в цветен великденски афиш:
-  Абе някъде съм го виждал този дългокос  бос мъж. Ааа, сетих се къде! В една илюстрована книга. Библията. Носеше на гърба си голям дървен кръст.
 
Възкръснал в историята има само един и случаят с него е подробно описан в Библията. В съвременната българска политика обаче е пълно с възкръснали политици, които стават министри, посланици, депутати. Но тях по-правилно е да ги считаме за появили се отново на бял свят вампири, отново дошли да смучат. Въобще вампирясването у нас е масово разпространено в политическия ни живот. Стига са се хвалели румънците с техния посредствен Дракула.
 
 
САЩ
 
Колкото и да е чудно жените - филмови и шоузвезди в Америка, си живеят съвсем икономично. Те не си дават  парите по фризьори и фризьорки. Прическите им ги  правят в леглото политици, сенатори и режисьори. Има прически, правени и от президенти. Това е Америка - икономисва се всеки цент! Че как няма да са най-богатата страна!?
 
Из брачно удостоверение в Холивуд : "Настоящото се дава на режисьора Х. в уверение на това, че същият е временно женен за актрисата  У."
 
По какво си приличат НАТО и Вселената ! По това, че постоянно се разширяват, и то с неизвестен край.
 
Попара по американски? Приготвя се по традиционна  рецепта: дроби се от американците, сърба се от останалия свят.
 
 
 
 
 

 
 
© Христина Мирчева