Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани с нова изложба в ГХГ - Пловдив

10.06.2017
Снимка 1

 

Градска художествена галерия – Пловдив

представя

Иван Поповски - Джовани

изложба живопис

15 юни 2017 - 28 юни 2017

Откриване: 15 юни 2017 от 18.00 часа

 

Вече 62 години един от най-популярните художници на Пловдив Иван Поповски – Джовани активно твори и участва в художествения живот на града. Той отново е предпочел Градската галерия, за да покаже новите си картини, резултат от неутихващ творчески импулс. Самият автор казва в свое интервю преди време: „Щастлив съм, че още мога да рисувам, че се събуждам с идеи в главата, че държа четката и творя!“

Новата самостоятелна изложба на Иван Поповски се открива на 15 юни от 18 часа на втория етаж в Залите за временни експозции на  ул. “Княз Александър I“ №15.

 

  • Накратко за автора

 

Живописецът е роден през 1925 г. Завършва Художествената Академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Иван Поповски – Джовани работи в областта на композицията, портрета, пейзажа,     натюрморта. Участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни: в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната галерия, на градските галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра. На творчеството му се радват десетки колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция.

Художникът е носител на ордени „Кирил и Методий" I-ва и II-ра степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите, както и на Награда „Пловдив" за изобразително изкуство за 2001г.

Картините му могат да се видят в Градската галерия до 28 юни.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 

Още по темата в "Диаскоп" тук

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics