Почит към художника Ангел Василев (1947 – 2014) с ретроспектива в ГХГ - Пловдив

31.08.2017
Снимка 1

 

Ретроспективна изложба на Ангел Василев (1947 – 2014) ще събере почитателите му в ГХГ за неговата 70-та годишнина.

Откриване: 05 септември 2017 от 18.00 часа 

Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15

 

В края на месец септември художникът Ангел Василев, наричан с любов от приятелите си Ачо, щеше да навърши 70 години. Но завинаги остана на 66. Съдбата на артиста му дава шанс да надживее краткия земен път и чрез творчеството си да бъде съвременник на поколенията след него.

Вили, съпругата на Ангел Василев, и Градската художествена галерия организират среща на пловдивчани с един от техните любими художници, пресъздал поетично и с намигване пъстротата и очарованието на филибелийските нрави и пейзажи от отминали епохи.

Писателят Недялко Славов ще открие изложбата на своя дългогодишен приятел на 5 септември 2017 от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Известният цигулар Мичо Димитров  ще посвети на художника свое изпълнение.

 

Другите за него 

„Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която  превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините”, казва за художника Янис Митракас, носител на титлата Архонт и иконописец на Вселенската патриаршия.  

Любовта към Пловдив и неговите обитатели, носталгията по добрите стари времена на градски шик и пленителна свенливост се илюстрират дори с имената на циклите: „Моят град”, „Нежността”, „Да докоснеш мечтите си”,  „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”,  „Ухажори”, „Улицата”. 

„Ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение, илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер и внушава празничност. В безкрайното богатство от образи умело съжителстват ретро визията и съвременното послание.” Обобщението е на директора на Градска художествена галерия – Пловдив изкуствоведа Красимир Линков.

За носителя на Награда „Пловдив“ за 2000 година режисьорката и почитателка на творчеството му Мая Вапцарова отбелязва: „В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто човешки, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си.“

Изложбата ще продължи до 01.10.2017 г. 

 

Накратко за художника

Ангел Василев е роден в Пловдив на 29.09.1947 г.

Автор е на повече от 50 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Габрово, Варна, Солун – галерия „Орама”, Лос Анжелис – галерия „Корнерстон“, Сан Бенедето дел Тронто, Италия и др.

Участва в общи изложби:

. Галерия „Росовски”, Лагуна бийч, САЩ, Калифорния

. Галерия „Бернард Фели” – Париж, Франция

. Арт Фестивал, Лас Вегас, Невада, САЩ

. Осака Триенале, Япония

. Международна арт изложба – Лос Анжелис, САЩ

. Международна арт изложба – Ню Йорк, САЩ

. Международен арт панаир – Токио, Япония

и др.

Негови творби са притежание на частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Великобритания, Канада, САЩ, Япония.

Носител е на Награда „Пловдив“ за 2000г. и на наградата на Галерия „Дяков“.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics