Мирча Картареску: "Поезия върху филии или извън квадрата на привидното благополучие"

06.09.2017
Снимка 1

 

Кратък репортаж  от гостуването на румънския писател Мирча Картареску в Пловдив, Експозиция "Енчо Пиронков", Старинен град, 05 септ. 2017 г.

 

След великолепното представяне на автора от неговия преводач Иван Станков, Мирча Картареску разкри немалко тайни от методите си на писане. Най-популярна е неговата книга "Защо обичам жените". Най-дълго писана - трилогията "Ослепително", създавана методично в продължение на 14 година, всеки ден по две страници. Едва четири години след нейното издаване, Мирча Картареску, който не е вярвал, че отново ще размаха перото, започва следващата си творба "Соленоид". "Соленоид" предстои да бъде преведена и издадена и в България. Иван Станков сподели, че най-вероятно преведената книга ще остане и на български със същото заглавие - соленоид - термин от областта на физиката и електротехниката. Мирча Картареску сравнява своята словесна архитектура с храм - "Носталгия" е притворът, "Ослепително" - корабът, "Соленоид" - камбаната. Като авторефлективно той сравнява писането си с дейността на термитите, които, водени единствено от своята природа, изграждат нечувани постройки.

Мирча Картареску е един от авторите с най-висок тираж в Румъния - 300 000. Негови любими писатели са Кафка и Селинджър. Джеймс Джойс, разбира се.

 

Мирча Картареску, след обстойното и смайващо интимно и провокативно издаване на методите си на писане с публиката, се върна назад във времето, за да си спомни как се е чувствал като млад поет в годините на Чаушеску. Били четирима съмишленици, снимали се, уж пътувайки, с локомотив, изживявайки се като Beatles. Разбира се, не били никакви идоли, казва Мирча, но едно не може да забрави - това, че мажели поезията върху филии, т.е. гладувайки физически, се хранели със слово.

 

Докато Мирча Картареску говори, си спомням едно мое пътуване с пътнически влак към Копривщица по повод някакви тържества във връзка с чествания на Димчо Дебелянов. Беше дълбока зима. Влакът спря сред снежното поле и нямаше намерение скоро да потегли. Това, с което се хранехме в дългите часове на застой, наистина беше поезия - поезията на Динчо. Нямахме дори и хляб. Разбирам за какво нахранване говори авторът, който напомня, че мнозина от тези някогашни приятели вече не са между живите.

 

На представянето в рамките на Eвропейски писателски срещи - Пловдив 2019, организирано от ИК "Жанет 45" и писателя Недялко Славов, присъстваха също съпругата на Мирча Картареску Йоана Николае, поетеса, както и неговият 15 годишен син; популярни лица от културния живот на Пловдив - издателите Божана Апостолова и Манол Пейков, Валентин Георгиев, Йордан Велчев, Емил Андреев, Ина Иванова, Силвия Димитрова, литературните критици Гергина Кръстева и  Здравко Дечев, Младен Влашки и д-р Димитър Кръстев, Владимир Янев и неговата съпруга Лили Янева, галеристката Красимира Алексиева и много други.

 

 


 

© Христина Мирчева