Осма годишна награда на името на Едмонд Демирджиян

13.09.2017
Снимка 1

Наградата за млад живописец

на името на Едмонд Демирджиян
  

ТРЕНДАФИЛА ТРЕНДАФИЛОВА 

TRÈS

19 – 30 септември 2017

Откриване: 19 септ. 2017, вторник, 18.30

 Галерия Ракурси, ул. Хан Крум 4А, София

 

Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за осми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството. Носителка за 2017 г. е Трендафила Трендафилова, която се представя с изложбата „Très“.

 
 
Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва ежегодно. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия „Ракурси” и 1000 лева.
Досегашните носители на наградата са: Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева, Радослав Нинов.
 
Жури в състав
 
Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Румяна Йонева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов следи целогодишно изявите на младите художници. Изборът е мотивиран от високото качество на произведенията и съвременния визуален език, както и от перспективите за бъдещо развитие на авторите.
 
Изложбата
 
Заглавието на изложбата на Трендафила Трендафилова произхожда както от френската дума за "много", така и от начина, по който приятелите се обръщат към художничката. То насочва едновременно към отсъствието на една единствена концепция и към представянето на дадения етап от развитието на авторката с цялото му многообразие. В картините са пресъздадени лични житейски случки, предизвикали силни емоции на радост или тъга. “Стаята” е неизчерпаем източник на вдъхновение. Поставянето в различни ситуации дава възможност на художничката да изследва самата себе си. Конкретната история, както и хората, участващи в нея, престават да бъдат толкова важни. Преживяното се превръща в линейно-колоритно съотношение. По същия начин Трендафила се отнася и към  музиката, която слуша или създава. Пренареждането на герои, обекти и моменти е безкрайно и изразява богатство от състояния.  
 
Кой кой е?
 
Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник, живял и работил в България и САЩ. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. От 1978 участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за „изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата „Непоказвано от Едмонд“, галерия на ул. „Шипка” 6, София.
 
Трендафила Трендафилова (Персефи Ескес) е родена на 16.11.1989 г. във Варна. Живее и работи в София. За кратко изучава архитектура, но бързо се насочва към живописта. Образование: 2009-2013 Национална художествена академия, София, бакалавър живопис;  2014-2016 магистър живопис при проф. Валентин Колев. Занимава се с дигитално-експерименталната музиката и поезия. Предстои й двумесечен творчески престой-резиденция в Cite internationale des arts, Париж.
 
 
Информация: Мария Василева, куратор ART WORLD
 

 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics