Захари Карабашлиев - "Разказвач на месеца" за септември в Столична библиотека

21.09.2018
Снимка 1

 

Кога: 26 септември от 19:00 часа

Къде: Литературен клуб на Столична библиотека

Модератор на събитието: доц. Пламен Дойнов

 

Разказвач на месеца

Десет години след безапелационния успех на „18% сиво“, „Хавра“ – вторият роман на Захари Карабашлиев – се превърна не само в най-продавания български роман за последната година, но и спечели две от най-престижните награди на родната литературна сцена – Националната литературна награда за български роман на годината на Фонд „13 века България“ и Наградата „Христо Г. Данов“.

На 20 септември 2017 г. в клуб „Терминал 1“ една премиера сля минало и бъдеще в разтърсващ разказ за България – познатата и непознатата. Литературният трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън за кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната история на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротесктна България.

Какво обаче се е променило година по-късно? В рамките на инициативата „Разказвач на месеца“ на Столична библиотека Захари Карабашлиев ще се срещне с читатели и ще отговори и на най-неудобните въпроси. За миналото и настоящето, за пътя от „18% сиво“ до „Хавра“.

Очакваме ви на 26 септември от 19:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4.

Входът е свободен, а книгите на автора са изложени във витрина на втория етаж в Направление „Обслужване на читатели” през целия месец септември.

Още за автора

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия.

Aвтор е на романа „Хавра“, както и на романа „18% сиво“ – бестселър с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. – класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на БНТ „Голямото четене“, базирано на английския формат на BBC.

Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите „Кратка история на самолета“, „Симетрия“, „Откат“ и други сборници и списания, превеждани са на английски, немски, френски, руски, полски, арабски и др. Включен е в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.

Негови пиесите са играни и награждавани България, Германия, Лисабон, Калифорния, Ню Йорк… По негови сценарии и текстове са снимани късометражни (“История с торта”, “Непознати”) и пълнометражни филми.

Екранизацията по неговия едноименен роман “18% сиво” предстои да излезе в края на 2018 г. в мащабна, международна продукция.

Карабашлиев е носител на наградите “Роман на годината” на Фонд 13 Века България, “Роман на годината” (Фондация ВИК), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, Наградата на читателите “Цветето на Хеликон” (2 пъти) “Аскеер” (за драматургия) и др.

От 2014 г. Захари Карабашлиев е главен редактор на голямото българско издателство - "Сиела".

 

Информация: Петър Чухов

 

Захари Карабашлиев в "Диаскоп":


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!