Национален конвент Булгакон 2018: Наградени автори от конкурсите за фантастичен комикс и фантастичен разказ на тема "Паралелни реалности"

01.10.2018
Снимка 1

През изтеклите три дни - 22, 23 и 24 септември 2018,  в родопската местност „Копривките“ се проведе националния конвент Булгакон 2018, на който се обявиха имената на наградените автори от конкурсите за фантастичен комикс и фантастичен разказ.

Темата „Паралелни реалности“ бе интерпретирана в 22 разказа и 6 комикса. 

Конкурс за разказ

Жури: Иван Величков (Клуб „Стругацки“), Юрий Илков („Клуб Стругацки“), Валентина Топалова ( Младежки дом – Пазарджик), Тервел Пейков („Клуб Стругацки“), Христина Мирчева (Диаскоп медия)

При пълно единодушие от журито победител в конкурса за фантастичен разказ на тема „Паралелни реалности“ е авторът Явор Цанев с разказа „ГОСТРАЙТИНГ“.

Припомняме, че Явор Цанев беше първият автор, който наградихме при създаването на конкурса през 2016 г.

Журито беше впечатлено и от разказа на 14- годишната Мирая Гешева. 

Конкурс за комикс

Жури: Георги Чепилев (Диаскоп медия, консултант на конкурса), Ивз Андонова (художник и графичен дизайнер), Никола Стоименов (художник), Дани Коцева (Младежки дом – Пазарджик), Иван Величков (Клуб Стругацки)

Ние, организаторите, както и професионалистите в журито, изразяваме задоволство, че успяваме да развиваме и да популяризираме комикс изкуството. Благодарение на нашите консултанти от Диаскоп медия се надяваме да развиваме конкурса и като организация.

Нашият консултант на конкурса за комикси и член на журито Георги Чепилев споделя:

„След внимателно разглеждане на представените комикси, поради обстоятелството, че участниците са 6 художника, се взе решение да се отделят творбите в няколко групи: комикси от една страница и комикс, реализиран върху по-голям брой страници. Необходимо е за правилната оценка на конкурсните комикси, състезаващите се автори да се групират в класове и според възрастта, напр.: детски, младежки клас и т.н.“

В настоящият конкурс се взе решение да се даде голямата награда на един автор и това е Таня Божинова с комикса „Пътуване към Сериомдон”.

Поощрителна награда получава и 14-годишната Йорданка Кемчева с комикса „Паралелни реалности“.

 

Източник: Младежки дом, Пазарджик

 

За конкурс 2017 на тема "Пътуване във времето"

прочетете в "Диаскоп тук

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.