Изложбата "В това време на едно друго място - 100 години чешки комикс" отбелязва Стогодишнината от създаването на Чехословакия (1918) в рамките на "Международния литературен фестивал" Русе

01.10.2018
Снимка 1

 

В рамките на единадесетото издание на Международния литературен фестивал в Русе на 5 октомври 2018 в "Дом Канети" Чешкият център ще представи изложбата "В това време на едно друго място - 100 години чешки комикс" и съвместно с ИК Жанет 45 – графичната новела "Затопек" от Ян Новак и Яромир 99 в превод на Васил Самоковлиев.

Специален гост на събитието ще бъде писателят Ян Новак.

5 октомври, 17.45 ч. – Откриване на изложбата "В това време на едно друго място - 100 години чешки комикс"

5 октомври, 18.00 ч. – Представяне на българското издание на графичната новела "Затопек"

 

Изложбата

„В това време на едно друго място - 100 години чешки комикс“ с куратори Павел Коржинек и Томаш Прокупек е проект на Чешките центрове, осъществен в партньорство с Института за чешка литература към Академията на науките на Чешката република и Философския факултет на Университета „Палацки“ в Оломоуц като част от събитията, отбелязващи стогодишнината от създаването на Чехословакия.

„Стогодишнината от създаването на Чехословакия (1918) предлага уникална възможност за равносметка на историята на чешкия комикс (както и на образа на историята в комиксите). Струва ни се, че най-подходящият начин за представяне на историята на чешкия комикс е несистемната пъстрота –  разказът за това какво и как се е случва в това време и на друго място, ще ни позволи да разберем по-добре какво се случва тук и сега“ – пишат кураторите в текста си към изложбата.

Изложбата ще продължи до края на месец октомври.

Графичната новела "Затопек" 

е съвместен проект на писателя Ян Новак и художника Яромир 99, осъществен от издателствата „Арго“ и „Пасека“ с подкрепата на Чешкия олимпийски комитет. Той проследява пътя на Емил Затопек (1922–2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 г. забележителният чешки атлет печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди в бягането на 5000 м и 10 000 м и в маратона.

Българското издание в превод на Васил Самоковлиев е реализирано от ИК „Жанет 45“ и ще бъде представено от писателя Ян Новак, преводача Васил Самоковлиев и издателя Манол Пейков.
 
 
  • Повече за Международния литературен фестивал в Русе ще намерите ТУК.
 

 

Източник: Посолство на Чешката република в София

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.