Любен Зидаров: "Илюстрация работя вече 40 години. С това съм започнал"

21.01.2019
Снимка 1

"Доайенът на изобразителното изкуство проф. Любен Зидаров е уникален – надхвърлил 90 г., той продължава всяка година да прави самостоятелни изложби, издава книги със свои илюстрации. Той се оказа и увлекателен събеседник. Може да говори за местата, където са обичали да се събират художниците през 40-те и 50-те години, за своя живот и за хората, които е познавал и онези, изиграли важна роля в живота му. За мое учудване, над 90-годишният художник демонстрира изключително свежа памет, на която биха завидели доста по-млади от него. Говори кратко, ярко, образно, запомнящо се. Със свое категорично мнение за съвременниците си, което не винаги съвпада с приетото в обществото. С познанията на човек, който лично е познавал много от художниците, които знаем днес само от табелките на галериите. И като човек, преживял какво ли не в своя дълъг и нелек път." 

 Мариана Първанова

 

Любен Зидаров. Учителите

Илюстрация работя вече 30 – 40 години. С това съм започнал. Първата книга, която илюстрирах, беше „Капка по капка“. Възложи ми я тогавашният детски писател Любомир Дойчев, бащата на актрисата Ванча Дойчева. Любомир Дойчев е първият човек, който ме лансира. Бях все пак неукрепнал художник, а той ми възлагаше да илюстрирам негова детска поезия. Даже стигаше дотам, че когато предлагаха негови стихове за печат, той поставяше условие само да са с мои илюстрации. Какви жертви е правил! Най-голямата задача, която той ми постави, бе, когато бях първа година студент в Художествената академия. Той беше написал книга за Васил Левски – „Левски в светлина“. Беше запален натази тема. Тогава аз възстанових Къкринското ханче, образи на много хора. Но важното е, че той вярваше в мен. Беше се облегнал на млад, неукрепнал художник и аз на него дължа много. На Ванча много пъти съм й казвал, че ако не беше баща й, не знам дали въобще щях да продължа по този път. Той ме подкрепи, както никой не би го направил. Такъв човек беше. Той беше чиновник в банка, мисля, че в Ючбунарска популярна банка, и в свободното си време пишеше. Каквото напише, ми дава на мен да го илюстрирам. Това ми вдъхна самоувереност. Той ме прати при Котов в „Чуден свят“.

Първият художник, който формира в мен отношение към илюстрацията, беше популярният тогава Вадим Лазаркевич. Ние тогава, младите художници, изпитвахме особено уважение към по-старите, сега е малко по-различно. За мен Лазаркевич бе идол. Затова най-щастлив за мен бе денят, когато главният редактор ми предложи да ме заведе при Лазаркевич. Като чух, ушите веднага ми пораснаха. Тогава се запознах с бай Вадим.  Той оправда доверието ми като един много широкоскроен човек, руснак – любезен, весел. Като влязох в ателието му, почти веднага се сбърках. Оттогава имахме с него контакти. Той също ме уважаваше. Често ходех в ателието му и си говорехме, наблюдавах го, показваше ми. Тогава той работеше за почти всички списания за деца и юноши. Просто самите списания считаха, че ако Лазаркевич не участва с илюстрации, то изданието няма авторитет. До такава степен той беше популярен. Дали наистина е бил голям, или е бил направен голям, не знам. Нали знаете – то медиите са тези, които правят големите и малките. Свалят министри и ги качват. Те качват художниците и ги свалят.

След някоя и друга година попаднах под влиянието на Илия Петров, който беше мой професор. Илия Петров беше живописец и график, правеше и илюстрации. Според мен –  изумителен художник. Неприятното беше, че като човек, бе навъсен, затворен, не се церемонеше особено. Не си подбираше приказките. Не правеше сметка кога ще те обиди, кога ще те засегне и разплаче. Като че ли нямаше сетива по тази линия. Но при всички случаи той беше човекът, който ми повлия.

 

ИК Гутенберг 
 
  • Публикува се със съдействието на автора и издателството.

 

На изображенията: 

1. Снимка на Любен Зидаров: "Бохемските кафенета на соца", изд. Гутенберг
2. Кадри от комикси на Любен Зидаров: Архив на ©Диаскоп

 

Още по темата в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.