Представяме ви: проф. Недялчо Тодоров - музикант и цигулар

22.07.2013
Снимка 1
ДУМИ ЗА ПРОФ. НЕДЯЛЧО ТОДОРОВ:
 
„Като инструменталист Недялчо Тодоров е известен с изключителната си прецизност и съвършена интерпретация.”
 
Проф. Асен Диамандиев – „Моите спомени”, 2005
 
„Той успя да предаде майсторството, таланта и вярата си на десетки, стотици студенти, негови възпитаници.”
 
Проф. Иван Спасов – „Изповед на един композитор”, ИК „Жанет 45”, 2004
 
„Той насочва учениците си не само към усвояване на нужния материал, а възпитава у тях вкус и любов към българската музика. Учи ги на етика, на уважение и обич към националната музикална култура. И в този смисъл проф. Недялчо Тодоров е един истински възрожденец”.
 
Проф. Елена Кутева
 
 
ВИЗИТНА КАРТИЧКА
 

Недялчо Тодоров е роден на 27 октомври 1940 в Пловдив.

Завършил е Пловдивското музикално училище в класа по цигулка на Антон Казаков през 1958 и Музикалната академия в София в класа на проф. Владимир Аврамов през 1964.
 
Специализирал е в Държания музикално-педагогически институт „Гнесини” в Москва – 1973-1974.
 
Още като ученик участва в редица концертни прояви. Солира със Симфоничния оркестър в Пловдив под диригенството на Добрин Петков и изнася първия си самостоятелен концерт-рецитал през 1958 година.
 
След дипломирането си работи като хонорýван преподавател в Музикалното училище в Пловдив и същевременно – преподавател във Филиала на БДК в Пловдив, сега Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ).
 
Един от основателите на Академията, той става последователно щатен преподавател (1967), доцент (1974) и професор (1987) в нея; преподава цигулка, виола, камерна музика, методика и история на цигулковото и виолово изпълнителство; заема длъжностите ръководител на катедра, зам. ректор и ректор.
 
Води учебни занятия като гост-професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София (1997-2002). Паралелно с педагогическата си дейност работи като директор на Пловдивската филхармония, а след това в различни периоди – в Министерството на културата (директор на дирекция „Образование”, 1983-1991), Националната агенция за оценяване  и акредитация, Висшата атестационна комисия и др.
 
Концертира като солист, камерен изпълнител и концертмайстор на Пловдивската филхармония (1976-1979), а също и на други оркестри. Основава Пловдивски струнен квартет, в който свири първа цигулка и изнася лекции и беседи към музикално-образователните концерти на квартета (1978-1996).
 
Взема участие в национални и международни фестивали, прегледи и концертни турнета в България и други страни – Русия, Германия, Полша, Чехия, Австрия, Гърция, Турция, Зимбабве и пр.
 
Автор е на голям брой публикации – научни доклади, статии, рецензии и др. Съставител и редактор на редица сборници и учебно-методични пособия и е първи изпълнител и редактор на десетни нови български солови и камерни творби.
 
Участва в журита на национални и международни цигулкови концерти в странта и в чужбина. От 2001 е председател на журито на Националния конкурс на млади цигулари „Добрин Петков”, Пловдив.
 
НАГРАДИ
 
Проф. Недялчо Тодоров е носител на високи награди и отличия, между които:
 
- „Златна лира” на СБМТД (двукратно – 1982 и 2000)
- Орден „Заслужил за Полската култура” (1988)
- „Кристална лира” за върховни постижения, категория „Педагози” (2000)
- Почетен знак на град Пловдив (2005)
- Почетен кристален знак на СБК (2006)
- „Сребърен ритон от Боровското съкровище” на Министерството на културата (2009)
- Почетен знак на НМА „Проф. Панчо Владигеров” (2010)
- „Меденият чан” на АМТИИ, Пловдив (1998, 2000 и 2005) и други.
 
От 2002 е изпълнителен директор на Фондация „Проф. Иван Спасов”, Пловдив и председател на Оперативния съвет на Международния конкурс по композиция „Проф. Иван Спасов”.
 
Още за проф. Недялчо Тодоров в сайта на "Диаскоп" тук