ОТ ПОЩАТА НА „ДИАСКОП”: ЗА КОНКУРСА НА ТЕМА „ЛЕГЕНДИ ЗА ГРАД ПЛОВДИВ”

25.11.2013
Снимка 1

Уважаема редакция на "Диаскоп",

Изпращам мои работни проучвания за евентуален комикс на тема по обявения конкурс „Легенди за град Пловдив”.

Аз обичам своя чудесен  роден град, безспорно най-древният  жив град в Европа и постоянно събирам материали  за него. Като художничка имам желание  да нарисувам комикс по прочутата легенда за тепетата (хълмовете)  на Пловдив. Във въображението ми ясно са очертани митологичните герои:  страстният и бурен Посейдон, спокойната река Марица, страдащата и очарователна красавица  Родопа със сина си Евмолп, старият, мощен и благороден  Балкан и т.н. Като филолог съм впечатлена от 18-те имена на град Пловдив и техните любопитни значения (едно от тях е Евмолпиас). По мой поглед представянето им в картинни разкази ще е ценен принос в популяризирането на Пловдив  като град на културата и толерантността.

Няма съмнение, че само легендата, описана от д-р Васил Пеев в книгата „Град Пловдив. Минало и настояще”, е недостатъчен литературен материал за направата на комикс. Все още нямам оформена идея какво ще показвам в моя евентуален картинен разказ и затова не мога да  изкажа в  две-три изречения главното в тази бъдеща творба. Но продължавам  ентусиазирано да събирам материали  и  да ги описвам. Както казах, на първо време си изяснявах характерите на героите и като актьор преживявам ежедневни ситуации според интересуващия ме образ.

Моля за вашата помощ относно написването на сценария и препоръки към направата на комикса,  който ме вълнува. Ще съм много щастлива да завърша започнатото.

 

Част от приложеното:

БЕЛЕЖКА N 2:  „ПОСЕЙДОН”

Нептун е наречен от гърците  Посейдон. В античната митология син на Сатурн и Рея, на когото се пада в дял властта над морето. От 4-те елемента той персонифицира водата. Неговото славолюбие било причина да помогне на разярената Юнона срещу Юпитер. Посейдон бил наказан за лошите си кроежи и прогонен от Олимп на земята. Той имал много деца от различни майки (ето този пасаж пояснява неговата любов-развлечение с хубавата Родопа, след което тя самотна изживява мъката си). Тази плодовитост се дължи на тщестлавието на мореплавателите и основателите на морски градове, които се считат за синове на морското божество. Посейдон подарил на хората конете, тези горди и буйни животни. Той е баща на крилатия кон Пегас. Често го изобразяват прав върху колесница във вид на черупка от рак и впрегната от морски коне (по точно – предната част като на кон, задната като на риба). Негов атрибут е тризъбецът, който държи в ръцете си (това е харпун с три остриета). Образът му е на старец с гъста коса и брада. Предимно се среща в две основни емоционални състояния: спокоен и величествен или страдащ с развяни от вятъра коси. Леонардо много е медитирал да улови неговия постоянно изменящ се образ. Когато е разгневен, Посейдон произвежда буря и корабокрушения. Понякога е носен от делфин. Прилагам списък с избрани сюжети за Посейдон от класическата живопис, литература, комикси, филми и др. произведения на изкуствата, лични копия и тълкования по тях,  фотографии свързани с темата и мои оригинални проекти за комикс във вид на рисувани ленти от 2,3 или 4 кадъра.

С предварителна благодарност за отговора: Стилиана Георгиевa - Stella

 

Стилиана Георгиева - Stella в "Диаскоп": "Творчески погледи"

                                                             "Интервю с Великденския заек"

                                                             "Master_Flu"

                                                             "Интервю с Pif"

                                                             "Интервю с нощна... птица?"