НОВИ КНИГИ: Неда Антонова и "Царица Елеонора Българска"

12.04.2014
Снимка 1

Какво ни дава съдбата, когато ни е лишила от любов?!

Това е роман за участта на една жена, надарена с доброта, жертвоготовност, желание да служи на хората, но принудена да тъне в дворцови интриги и  задължителни светски  събития.

Нейната мечта е да посвети живота си на велика хуманна кауза.

За царица Елеонора – немска принцеса и втора съпруга на цар Фердинанд - тази кауза е България. И всичките девет години на своето царуване Нейно Величество посвещава на българския народ в неговите най- блестящи и трагични времена – годините на двете балкански войни и на Първата световна. Там – по българските фронтове, в палатките на тифузно болните, в превързочните пунктове на  Тракия и Македония Царицата спасява болни, превързва ранени, пише писма до близките на ослепелите, изслушва предсмъртните желания на умиращите…Царствената медицинска сестра и самарянка е наречена от световната преса „Коронованият ангел на |България”.

Изтънчена и дипломатична, сияйна в своята царственост и всеотдайна в службата си на бедните и унизените, царица Елеонора Българска остава в историята и в паметта ни с ореола на безсмъртна ренесансова личност.

 

Неда Антонова, ""Царица Елеонора Българска", документален роман
изд. "Факел", 2014
редактор: Румен Леонидов
художествено оформление: Любомир Михайлов
меки корици
страници 224
цена: 12 лева

 

откъс от романа в "Диаскоп": "Дворцов бал"