Пейзажи на художника Стефано Поповски в галерия "Хеброс Арт", Пловдив

05.08.2014
Снимка 1
В разгара на лятната ваканция галерия ХебросАрт има удоволствие да отвори врати за една изключителна изложба на 05 август (вторник) 2014 от 18.30 ч.
 
Художникът Стефано Поповски, които живее и работи в Испания, е подготвил 20 прекрасни платна, с които да зарадва почитателите на изкуството в Пловдив.

 

Навъсено небе, прорязано от хаотични проблясъци, се среща с мрачните води на залива и плахите ивици светлина сякаш се претопяват в него.

Дъждовни улици, отразяващи разчупените по странен начин сгради, дървета и фигури и разбитите на хиляди кристални късчета вечерно сияние. Искрици ярък цвят, повторени многократно в удивителни комбинации и структури, абстрактни и болезнено реални.

Кой е художникът, отдаден на това привидно лишено от логика Брауново движение, чиято вътрешна организация усещаме с дебрите на подсъзнанието? Дали фактът, че е посветен във фракталите до степен да ги търси и намира във всеки сюжет, миг и тласък на въображението, превръщат творческия резултат в мисия и съдба? И що за странен термин, произхождащ от латинското "fractus" - счупен, насечен, но и "дробен", като някои числа в математиката?

А може би трябва да мислим като за музика, за мелодия, съставена от отделни музикални фрази, самоподобни в различна степен и поставящи ни в магическата реалност на някакво ново стълпотворение някъде на самия ръб на света?

Отговорът ви очаква в изложбата на Стефано Поповски в галерия "ХебросАрт".

 

И още за Стефано Поповски

Баща му е Иван Поповски (Джовани), един от доайените на Дружеството на Пловдивските художници и негов учител в традиционната живопис.

Имат две съвместни изложби- през 1994 и 2011г.

От 2011 година до сега художникът има 9 самостоятелни изложби - Градския Културен център в Кастелон, Испания; Валенсия, Испания; Нова Загора, България; галерия Ромфея, Пловдив; Културен център “ Лас Аулас” Кастелон, Испания; Стара Загора, България, тази година по-рано в Българското Посолство в Мадрид и Културен център “ Палау Вивел” в Vall de Uxó, Испания Награди: 1ва награда International "Creative Wall Voices” Таити -2011

От 2009 до 2013 е награждаван 6 пъти за най-добра работа в социална артмрежа DeviantArt 2013- първа награда в International "Crowd4Art” Лондон, Англия

Очакваме ви на 05 август 2014 от 18.30 галерия "ХебросАрт", ул. Сан Стефано 54, Пловдив!

информация: Таня Банкова

 

Стефано Поповски в "Диаскоп": "Когато не можеш да живееш без да рисуваш"

                   "От снежинката на Кох до необозримите дигитални изображения..."

 


 

редактор: Христина Мирчева