Юбилейни дати: "Георги Божилов - Слона (1935-2001) - Ретроспективно"

16.04.2015
Снимка 1

 

Основен акцент в престижното събитие "Салон на галериите" е откриващата изложба "Ретроспективно: Георги Божилов - Слона", която ще събере за първи път в НДК всички почитатели на творчеството му. Откриването ще бъде на 24 април 2015 г. в 18.00 часа, а куратор е Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков "Великото сбогуване", продукция на БНТ, посветен на големия български художник.


ИЗЛОЖБАТА

С експозицията "Георги Божилов – Слона: Ретроспективно" за първи път НДК съвместно с Нов български университет, чрез неговият Център Българо-европейски културни диалози, прави опит да събере и покаже в ретроспективна линия едни от значимите творби на художника. Произведенията, които днес са собственост на държавните галерии и притежание на частни колекционери в България и в чужбина, разкриват различните творчески десетилетия на художника, изпълнени с търсения, избистряне на идеи и отстояване на личен светоглед.

Изложбата е посветена на 80 години от рождението на художника (1935-2001). Това е първото по- изчерпателно разкриване на изкуството на Георги Божилов – от абстрактните му произведения, които публиката разпознава добре и предшестващите ги през годините градски пейзажи, фигурални, асоциативно - метафорични композиции, интериори, ателиета, интимни портрети на негови близки приятели.

ГЕОРГИ БОЖИЛОВ - СЛОНА

В историята на българско изкуство от втората половина на ХХ в. името на художника Георги Божилов – Слона (1935–2001) заема предни позиции. Неговите произведения десетилетия наред се разпознават безпогрешно и привличат не само с изискан сдържан колорит и хармония по отношение на композицията, но и заради последователността на художника в избраните теми, в следваните от него пластични принципи и тяхната независимост от конюнктурната рамка на времето.

Художникът завършва специалност „Декоративно-монументална живопис” при проф. Георги Богданов във Висшия институт за изящни изкуства „Николай Павлович” (днес Националната художествена академия) през 1959 г. През същата година, заедно с други млади български художници, участва в Първото младежко биенале в Париж, където произведенията му са забелязани и коментирани положително от френската критика. Георги Божилов взима участие във всички по-важни изложби с национално значение, организирани у нас и по света. Художникът е удостоен с ордените „Народна Република България” II-ра степен и орден „ Св. Св. Кирил и Методи” I-ва степен, за принос в развитието на културата и изкуството в България. Член на Съюза на българските художници (СБХ).

Георги Божилов умира в Бургас след тежка автомобилна катастрофа на 30 май 2001 г. След смъртта му в Пловдив са открити къща-музей и фондация, които носят неговото име. Голяма част от живописното творчество на художника днес се намира в Национален музеен комплекс - София, в Софийската градска художествена галерия, къща-музей “Атанас Кръстев” и в художествените галерии в Пловдив, Сливен, Търговище, Стара Загора, Казанлък, Созопол, Бургас, Плевен и др. Картините му са притежание на колекционери у нас и в чужбина.

 

информация: Организаторите

снимките са предоставени от Анжела Данева

Фотография: Мария Тумбева, НБУ

 

Интервю за "Диаскоп" с Анжела Данева прочетете тук

Юбилейни чествания на художника в Пловдив галерия "L'Union de Paris" тук

 


 

редактор: Христина Мирчева