"Говорят авторите на къси разкази": Заключителна дискусия на издателство СОНМ в "Перото" на НДК

21.11.2016
Снимка 1

 

Издателство СОНМ ви кани на

"Говорят авторите на къси разкази" -

заключителна дискусия в рамките на своя проект

"Разказът - един пренебрегнат жанр", 

подкрепен от програма  "Креативна Европа" на ЕС.

23 ноември 2016 г. от 18 часа  

Литературен клуб "Перото" на НДК. 

 

Участници

Каролин Ламарш, белгийска писателка, авторка на сборника с разкази "Столетницата" (СОНМ, 2016), Горан Симич, босненски писател, автор на сборника с разкази "Записки за бившите хора" (СОНМ, 2016), Кристиан Либенс, белгийски писател и литературен критик, член на радколегията на поредицата "Еспас Нор" на брюкселското издателство "Лабор", Чавдар Ценов, автор на пет сборника с разкази, носител на награда "Христо Г. Данов" (2015) за книгата си "Отклонения наесен", преводачите Рада Шарланджиева и Красимир Кавалджиев. 
 

Кой кой е?

Каролин Ламарш

Каролин Ламарш е съвременна белгийска писателка, авторка на шест романа, първият от които – „Смъртта на кучето“, й носи най-престижната белгийска литературна награда „Виктор Росел“. Пише също разкази и стихове. От 2014 г. е член на Кралската академия за френски език и литература. Героите на романите и разказите й са хора, неподчиняващи се на обичайните представи за човешки норми и подвластни на трудно споделими, а нерядко и патологични влечения. 

Книгата „Столетницата“, която издателство СОНМ предлага, включва разкази за неудовлетворението на съвременния човек от живота и любовта; предателството и изневярата; безмълвното страдание, причинено ни от другите често по непонятни причини и причиняващо травми за цял живот; детското страхопочитание пред четирите стихии. 

Горан Симич

Писателят Горан Симич е роден във Власеница, Босна, през 1952 г. Автор е на дузина книги с поезия, есета, разкази и театрални пиеси. Един от обещаващите писатели на бивша Югославия, Симич преживява обсадата на Сараево. През 1995 г. емигрира благодарение на писателска стипендия заедно със семейството си в Канада, където публикува на английски език и основава свое собствено издателство. Творбите му са преведени на множество европейски езици. През 2013 г. се завръща да живее отново в Сараево. 

„Записки за бившите хора“ се появяват през 2005 г. и носят на своя автор непосредствени номинации за престижните канадски литературни награди „РиЛит“ и „Данута Глид“. В тях авторът ярко и проникновено интерпретира основните мотиви в съвременната босненска проза: войната, живота като кланица, непоносимата тегота на емигрантското съществуване, последиците от травмите, най-тежката сред които е трайната загуба на смисъла. Героите в тези разкази са действително „бивши“ хора, хора от мирното време на европейския ХХ век, свидетели на катастрофата, преживели апокалипсиса, вътрешни или външни емигранти, успели обаче да съхранят човешката си същност. 

 

Информация: Калоян Праматаров, изд. СОНМ

 

Каролин Ламарш в "Диаскоп":

"Столетницата"

Горан Симич в "Диаскоп":

"Втора мечка" - "Записки за бившите хора"

 

 


 

© Христина Мирчева