"ON THE BACK OF THE BEAST" на Борис Праматаров в Coffee&Gallery Cu29, Пловдив

05.01.2017
Снимка 1

 

Галерия за съвременно изкуство Cu29

представя

ON THE BACK OF THE BEAST

"На гърба на звяра"

 изложба 

Борис Праматаров

 

Първата самостоятелна изложба в град Пловдив на българския художник Борис Праматаров може да бъде видяна до 20 януари 2017- та година в Кафе и Галерия Cu 29, ул. Христо Дюкмеджиев 24.

 

За изложбата Борис Праматаров споделя:

"Бих могъл да пренебрегна заблудите си до момента, в който се изчерпи енергията ми да поддържам твърдението, че те никога не са съществували. Непрестанно изменящият се свят громи стабилността ми. Мимолетните удоволствия ми носят забрава, но в опиянението от тях ставам все по- крехък и раним. Неспособен съм да изградя замъка си на повърхността на Световната река и всеки неуспешен опит ми носи страдание. Роден съм да бъда жертва – ето Ви тъмната страна на слабостта ми. Страхът, пораждащ неконтролируема агресия. Аз съм едно уплашено животно, готово да се брани. Жертвата, превърнала се в нападател.

Ако във въображението ми кошмарите придобиват очертания на хищен звяр, то тогава нужно е да се превърна в звероукротител и да използвам съзнателно  цялата животинска енергия. Това е единственият начин да прекъсна кръга жертва – нападател. Смъртността ме води.  Постоянната борба в съзнанието. Сражението с чудовища, правещи ме по-жив от всякога. Ако не съумея да укрепна мислено и тялом, Звярът ще надделее и Чудовището ще съм аз самият. Извън всякакъв контрол. Завършен злодей. В опита си да се боря с Вътрешното ми животно, аз се взирам право в очите му. Ако не успея да го опозная, свършено е с мен. Нужно е да се сблъскам с кошмарите си и да  ги преодолея, защото инак те ще се превърнат в Звярът- победител. Търся без капчица страх в дълбините на подсъзнателното. Размишлявам за грозните, отблъскващи образи, които се пораждат в него. Опитвам се да разбера защо са там. Когато се опозная напълно, ще потърся своето щастие. Несломим. Неотклоним от пътя ми. Безстрашен. Има ли истински щастливи хора, които никога не са били нещастни? Как да наречеш едно нещо истина, ако не познаваш неговата противоположност? Как да опозная себе си без Човека до мен и Другите? Навярно без Другия аз бих представлявал скот в желанието си да задоволи неутолимите си нужди. Съчувствието, отдадеността и човешките качества нямаше да имат никаква стойност."

 

Накратко за автора

Борис Праматаров (*1989) e български художник, живеещ в Белгия. Бакалавър по специалност „Книга и печатна графика“ в НХА, гр. София и магистър по графичен дизайн в Кралската академия за изкуства, Гент. Специализирал е илюстрация в Женския университет „Дуксунг“ в Сеул и Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“, Гент.

Има осем самостоятелни изложби в София, Брюксел и Белград. Автор на арткнигите: „Наблюдателят“ (2016, Марсилия), „Амигдала“ (2013, Париж), „Допелгенгер“ (2013, София), „Моите демони“ (2012, София) и др.

Първият му анимационен филм „Постиндъстриал“ (Компот колектив, 2015) е селектиран в конкурсните програми на Международния фестивал за анимационно кино в Анеси, Фестивала на Американския филмов институт в Лос Анджелис и др.

 

Информация: Калоян Праматаров

 

Борис Праматаров в "Диаскоп":

"Щрих и стих":

Калоян Праматаров/Борис Праматаров и "Постиндъстриал" 

 


 

© Христина Мирчева