НТ "Иван Вазов" чества 80-годишния юбилей на Стефан Цанев с две представления

09.01.2017
Снимка 1
 
 
Големият драматург, поет и писател Стефан Цанев с най-голямото отличие на Министерството на културата наградата "Златен век".
 
 
Народният театър „Иван Вазов” ще отбележи на 10 и 11 януари 2017 г. 80-годишният юбилей на Стефан Цанев с две негови пиеси. Големият драматург, поет и писател навърши кръглата годишнина през август миналата година, но сега в два поредни дни на първата ни сцена ще се играят представления по негови текстове – „Процесът против богомилите” и за стотен път „Духът на поета”.
 
Процесът против богомилите е най-съдбовната моя творба. Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици”, казва Стефан Цанев за пиесата. Спектакълът е режисиран от Маргарита Младенова и в него участват Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др.
 
Духът на поета, също по текст на Стефан Цанев и режисиран от Маргарита Младенова, пък ще отбележи на 11 януари 100-но представление. В него участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.
 
И в двата дни преди началото на спектаклите – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники” ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет-45”, „Труд” и „Захарий Стоянов”, които всеки желаещ ще може да закупи.
 
На 10 януари, след края на „Процесът против богомилите”, големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата – наградата „Златен век”.
 
„Тези чествания са нашият начин Народният театър и всички ние да се поклоним пред таланта на Стефан Цанев и да благодарим за това, че имаме шанса да бъдем негови съвременници”, каза по повод събитията директорът на Народния театър Мариус Донкин.
 
 
Билети и за двете представления могат да се закупят на касите на театъра или онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/repertoire/item/559 и http://new.nationaltheatre.bg/bg/repertoire/item/349
 
 
Информация: Организаторите
 
 
 
 

 
© Христина Мирчева