"Поет на месеца": Владимир Левчев поет на февруари в Столична библиотека

13.02.2017
Снимка 1

 

Поет, преводач, романист, автор на статии и есета, преподавател, издател на едно от емблематичните самиздатски списания в България - "Глас", Владимир Левчев е от хората, за които няма да бъде пресилено да се каже, че литературата е начин на живот.

 

Владимир Левчев ще бъде представен на 16 февруари (четвъртък) от 18:30 като поет на месеца в Литературния клуб на библиотеката, пл. „Славейков” № 4.

 

За него ще говорят литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев и поетът Иван Ланджев. Самият автор ще чете от книгите си „Любов на площада“ и „Някой ден“, както и нови стихове, а между думите ще звучи електронната музика на Боян Левчев.


Накратко за автора

Владимир Левчев е роден в София на 17 октомври 1957 г. Завършва Английската гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия (1982). Редактор е в издателство „Народна култура“ (1982-1989), откъдето е уволнен понеже издава нелегално отпечатваното преди 10 ноември 1989 г. независимо списание за литература и публицистика „Глас“. 

Член е на изпълнителния комитет на Екогласност.

След промените е съосновател и заместник-главен редактор на „Литературен вестник“ (1991-1994) и главен координатор на Свободно поетическо общество.

През 1994 г. Заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. През 1996 г. се дипломира с MFA по Творческо писане от American University във Вашингтон. Между 1996 и 2007 г. Преподава литература и писане в University of Maryland (Балтимор), Montgomery College, George Washington University и American University (Вашингтон), български език към Държавния департамент, американска литература в гимназия във Вашингтон.

От есента на 2007 г. Преподава литература и писане в Американския университет в Благоевград.

Владимир Левчев е автор на 14 стихосбирки, три романа (“Крали Марко”, “2084-та” и “Човекът и сянката”), сборник разкази и две есеистични книги, издадени в България,  както и на пет стихосбирки, издадени в САЩ, една в Италия и една в Македония.

Последната му стихосбирка в България е "Точно време", изд. „Ерго”, 2015.

Превеждал е на български книги с произведения на Т.С. Елиът, Алън Гинзбърг, Стенли Кюниц, Хенри Тейлър, Сара Кейн, Владимир Висоцки, Одисеас Елитис, религиозната поема „Бхагавадгита“. Сътрудничи със статии на вестник „Дневник“ и други периодични издания. Има и собствен блог.

 

Информация: Петър Чухов

 

Владимир Левчев в "Диаскоп":

 

 


 

© Христина Мирчева