НОВИ КНИГИ: "Тиквите на Одисей, или философски диалози в интернет" - Книга за и от НГДЕК

09.10.2017
Снимка 1

 

"Тиквите на Одисей, или философски диалози в интернет", изд. Парадигма, излиза от печат за 40-годишния юбилей на  Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" – 10 октомври 2017 г.

 

Това е една необичайна книга, тъй като включените в нея текстове не са писани специално, за да се появят на хартия. Както пише в увода съставителят Иван Драгоев:  „Написаното е споделено в рамките на едно форумно пространство. Никой от участниците не е очаквал друга публика или друго признание освен това на „общността на равни“, която е създадена от настоящи и бивши възпитаници на НГДЕК“.“

Участниците съ-автори, възпитаници на елитното училище в книгата, са скрити зад псевдоними, както лицата на актьорите в античния театър са били зад маски. Диалозите на тези актьори са динамични, търсещи, непримирими, преминаващи ту в сериозното, ту в ироничното, за да сътворят своеобразна драматургична творба. Дали с вкус на комедия, дали на трагедия? Едно обаче е сигурно тези диалози извеждат със страст, но и с хумор въпросите за любовта, дълга, смъртта, смисъла на живеенето, приключението от различни ъгли, през разнообразните гледни точки на всички участници в диалозите. Освен като драматургична и реторична книга, „Тиквите на Одисей” може да послужи и като ценен „теренен” материал за всеки съвременен етнограф, който изследвал тази особена субкултурна общност, култивирана в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Разбира се, това е книга за преподавателите и възпитаниците на това училище, които никога не са бивши, а завинаги част от „духа на НГДЕК“. Книгата е посветена  на Гергина Тончева, първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“.

 

Информация: Яница Радева, изд. Парадигма

 

Още по темата в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева