НОВИ КНИГИ: Яница Радева и "Пътят към Тива"

10.10.2017
Снимка 1

 

Пътуване към Античността с романа

"Пътят към Тива" от Яница Радева

 

Яница Радева

Издателство „Парадигма“ пусна на книжния пазар новия роман на Яница Радева. Авторката е позната с книгата „Бонбониерата“, издадена също от издателство „Парадигма” през 2011 г. и с романа „Сезонът на Йоана“ (Хермес, 2015). Тя е автор на две стихосбирки и на монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (2014)

Романът

Романът „Пътят към Тива“ се занимава с една нетипична, но актуална тема дотолкова, доколкото всеки по един или друг начин – поне според психоанализата на Фройд – е свързан с нея, а именно темата за Едип. Романът обаче не акцентира върху психоанализата, а ни отвежда в Античността. Тя предлага нов прочит на мита за Едип, чрез който търси причината за човешките дела, за нещастията и за това какво е съдбата. Сюжетът проследява детството и младостта на Едип до стигането му в Тива като се редуват епизоди от житейските перипетии на двамата главни персонажи – Едип и жрицата Дора. Третата част на романа осъществява връзката на събитията с настоящето.

„Пътят към Тива“ започва със свещен лов в Ефес, по време на който Едип губи приятел и тази загуба го белязва като личност. След години на пир младият мъж чува, че не е син на баща си и тръгва към светилището в Делфи, където научава страшно пророчество. Едип се превръща в скитник, за да избегне сбъдването на предсказанието...

 

Яница Радева, "Пътят към Тива"
Изд. Парадигма, 2017
Редактор: Албена Раленкова
Коректор: Лора Султанова
Предпечат и дизайн: Цвети Павлова
Художник на корицата: Маргарита Мирославова Дончева 

 

 

Информация: Цвети Павлова, Изд. Парадигма

 

Откъс от книгата прочетете тук

 


 

© Христина Мирчева