"4 приказки без връщане" на Яна Букова в престижния каталог White Ravens - Мюнхен

23.10.2017
Снимка 1
 
Срещи с Яна Букова в Пловдив и Асеновград
 
 
Пловдив: 24.10.2017, вторник, 19:00 ч. 
в 
Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив

Асеновград: 25.10.2017, сряда, 18:30 ч.
в 
Литературен Шейкър

 


 

Последната книга "4 приказки без връщане" на Яна Букова,
оформена от Яна Левиева, бе включена в престижния каталог
White Ravens, съставян ежегодно от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.
 
 
"За трета поредна година в престижния каталог White Ravens, съставян от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, са включени и български детски книги. Това са "4 приказки без връщане" (изд. Жанет 45) на Яна Букова и "Градска география" (изд. Точица) на Зорница Христова и Десислава Димитрова с илюстрации на Сияна Захариева.
 

В White Ravens 2017 са събрани 200 заглавия за деца и юноши на 38 езика от 56 държави. Печатното издание на каталога ще бъде представено на 12 октомври на Панаира на книгата във Франкфурт.

Съвременни български книги за деца бяха включени и в предишните две издания на каталога - “Лапи” на Т. Яна Якова (изд. “Жанет-45″) и “Книга как се прави” на Ася Колева (изд. “Бяла лодка”) през 2015 г. и “Весел, гъделичкащ смях” (изд. “Жанет-45″) на Маргарит Минков с илюстрации на Люба Халева през 2016 г. 

Селекцията на книгите става в резултат на сътрудничеството между фондация “Детски книги”, организатор на наградата за най-добра детска книга, “Бисерче вълшебно”, и Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен - съставител на каталога, чиито екип от специалисти в сферата на литературата за подрастващи всяка година подбира 200 заглавия от цял свят. От 2015 г. фондацията изпраща в библиотеката всички заглавия от български автори, номинирани в наградата “Бисерче вълшебно”."

Накратко за автора
 

Яна Букова е родена в София и е завършила класическа филология в СУ. От 1994 г. живее в Атина, където е редактор на списание за поезия и визуални изкуства.

Авторка е на стихосбирките “Дворците на Диоклециан (1995), “Лодка в окото” (2000) и “Минималната градина” (2006, Атина) и на сборника разкази “К като всичко” (2006). Нейна проза и поезия са публикувани на дванадесет езика (последно в сборника “Best European Fiction 2017”, Dalkey Archive Press, USA). 
Превела е на български над десет книги съвременна гръцка поезия, всичко запазено от Сафо и Катул и “Питийски оди” на Пиндар.

Издателство Жанет 45 публикува през 2014 г. романа й „Пътуване по посока на сянката” (първо издание Стигмати, 2009 г.) и през 2016 г. – сборника „4 приказки без връщане”.

 
Яна Букова в "Диаскоп":
 
 

"Обичам двойната оптика..." - интервю на Ина Мирчева с Яна Букова

 
 
 

 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics