Номинации за Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" 2018

21.01.2018
Снимка 1

 

Специално за "Диаскоп"!

 

Петчленно жури с председател Ваньо Вълчев и членове Росен Друмев, Митко Новков, Иван Гранитски и представител на БПО обяви номинациите за Национален конкурс за поезия "Христо Фотев":

 

1. "АДdicted" - Петър Чухов

2. "Балът на тираните" - Пламен Дойнов

3."Гетсимания" - Маргарит Жеков

4. "Градина под прозореца" - Лилия Христова

5. "Захранване на нощта" - Иглика Дионисиева

6."Море на живите" - Александър Секулов

7. "Непоискани дълбини" - Динко Динков

8."Пропуснатият момент" - Йорданка Белева

9."Следверие" - Васил Славов

10.""Стъклария" - Лъчезар Лозанов

 

Конкурсът се провежда за шести път.

 

Награда на конкурса:

• Петчленно жури определя носителя на националната награда „Христо Фотев”, който получава парична премия от 2000 лв., пластика от СБП и диплом от Община Бургас.

• Церемонията по награждаването ще се проведе на 25 март 2018 г. на рождения ден на поета Христо Фотев.

 

 

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" - Бургас

Кратка история

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден с решение на Общинския съвет - Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата.

По статут се провежда в Бургас под патронажа на кмета на града на две години, като се финализира на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.

През 2008 г. се създава инициативен съвет за учредяване на национална награда за поезия на името на големия бургаски и български поет. В регламента се посочва, че право на участие имат български автори, издали поетични книги през последните 2 календарни години. Първият носител на националната награда за поезия „Христо Фотев” става Тома Бинчев през 2008 г. Вторият носител е Росен Друмев (2010), през 2012 е Аксиния Михайлова, 2014 - Йордан Ефтимов, 2016 - Иван Сухиванов.

Организатори на конкурса са: Община Бургас, Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и писателската общност в Бургас.

 

Още по темата в "Диаскоп":

 

Повече за наградата в Уикипедия тук

 

Информация: Организаторите

 


 

© Христина Мирчева

 

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!