Алманах "Любослов" и "Американска поща" на Виолина Иванова с двойна премира в Чикаго, САЩ

17.03.2018
Снимка 1
  • Премиери в Съюза на българските писатели в САЩ и по света.
  • Виолина Иванова с почетен знак на ДАБЧ.

 

В неделя – 11 март 2018,  в залата на един от уютните билдинзи в Шилер Парк се проведе дългоочаквано радостно събитие на Съюза на българските писатели в САЩ и по света - премиера на новата книга „Американска поща“ от Виолина Б. Иванова и представяне на годишника на Съюза - „Любослов“ за 2017 г. Случи се заедно поради многото перипетии на зимата, тежкия грип, пъплещ из щата, а  и защото свободното време на  заинтересованите да присъстват, все не достигаше. Но пък сега – в мартенския ден, настроението беше приповдигнато не само от слънчевите зарци по стъклата, а и от виртуозното участие на двете чаровни музикантки - Теодора и Десислава – от  „Twin Violas“, които изпълниха класика и съвременна музика на фона на картините от изложбата с благотворителна цел - „Светлият предел на тъгата“.

Присъстващите – писатели, художници, журналисти, всякакъв  вид артисти, дори прагматици и техни съмишленици се обединиха около идеята да закупят  от експонираните картини, за да подпомогнат издаването на книгата „Караконджерови дни“ от Георги Витанов Богат – напуснал  ни внезапно преди година. 
 
Сред  гостите бе и Генералният консул на Република България в Чикаго -  господин Иван Анчев, заедно със семейството си. В експозето за своята стихосбирка „Американска поща“ Виолина Б. Иванова посочи мотивите за написването на стиховете, събирани десет години, представи издателството и редактора,  с които работи вече за втори път и спомена, че докато в „Календарни чувства и други отговори“ водеща е била  носталгията й, в „Ултравиолетовият Пегас“ -  основната й теза е любовта към  България и вярата в нейното бъдеще, то в „Американска поща“ е  светлата тъга. Така трите нейни книги  очертават емигрантските чувства на стотици българи зад граница.
 
След  това председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света Симеон Гаспаров прочете няколко стихотворения от книжката и изтъкна въздействието, с което те впечатляват. След аплодисментите Симеон Гаспаров продължи с представянето на брой шести от годишника на Съюза - „Любослов“ - 2017 г. , в който участват 45 български автори от САЩ, Канада, Европа и България. Съставителите на тази книжка – Симеон Гаспаров и Виолина Б. Иванова - са имали за цел да обновят на две трети участниците в съдържанието на този брой. Така във фонда на Библиотеката на Конгреса на САЩ, където вече за втора година ще бъде официално представен Алманахът, ще могат да влязат с творбите си още нови български автори, между които е и 16 -годишната Сияна Василева от България – най-младата между тях. В този смисъл продължи словото на Симеон Гаспаров –  би трябвало в бъдеще да се привличат млади и умни пишещи хора, които да носят нови интонации и тематика в „Любослов“, да го обогатяват и развиват с творбите си, за да има приемственост.
 
По-късно Генералният консул в Чикаго – господин Иван Анчев, който от година и половина е добър приятел на пишещите хора от Съюза на българските писатели в САЩ и по света, подчерта стойността на „Любослов“ и  неговото нарастващо значение и авторитет, след което връчи на Виолина Б. Иванова Почетен знак на ДАБЧ, в придружаващата грамота на който се казва: „За всеотдайна родолюбива писателска дейност, допринесла за утвърждаване на българската идентичност сред сънародниците ни в Чикаго, за организирането на инициативи, посветени на съхраняването и популяризирането на българското художествено-творческо слово в американското общество, както и по случай нейния 60-годишен юбилей“. Към тези слова господин Анчев добави и личните си поздравления.
 
Както е редно,  наградената писателка благодари  на господин Анчев, на ДАБЧ и на своята родина, като завърши с думите на Странджата от „Немили-недраги“ на Иван Вазов : „Благодаря ви, братя мили, за честта!“. - Може би би продължила, че няма по-голяма чест за нея – стар хъш, да се намира сред  тях  - свои братя, но се усмихна и преглътна думите, заедно със сълзите си на признателност. Залата аплодира! 
 
Тържеството  протече в атмосфера на духовно родство, взаимна радост и споделеност.
 
                                                                  
Информация и снимки:  в. „България СЕГА“
 
 
 
Още по темата в "Диаскоп":
 

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.