Литературен Резонанс представя Светозар Гледачев и "Хроники от една държава на кръстопът"

25.02.2019
Снимка 1

 

Време: 25 февруари 2019 от 17.30 часа

Място: Галерия Резонанс, Пловдив, ул. Петър Парчевич 14

Няма жив човек, който да не е бил на кръстопът. Един, два пъти, сто пъти. Всеки ден. Всяко решение е кръстопът, който води в различни посоки с различни резултати. А ние непрестанно взимаме решения и не знаем къде ще ни отведат. Искаме на едно място, а те ни водят на друго. Лабиринт от кръстовища, където след всяко грешно решение следват поредица от по-грешни и по-отдалечаващи ни от началната цел. Докато целта се загуби, забравим я или се отчаем. Така се раждат депресиите. Животът е лабиринт от нашите желания, намерения и решения. И най-често стигаме там, където не трябва, където не искаме, закъдето не сме тръгнали.

Много хора смятат, че управляват живота си. Други, че Бог ги направлява, а трети са се примирили с това да се „влачат по течението“. Същото е и с държавите. Те също са на кръстопът, но хората в тях страдат, защото животът им преминава в обещания за по-щастлив живот зад следващия „завой“, след следващия кръстопът. Така очаквахме „комунизма“, така очаквахме демокрацията, така очакваме щастието… За някои то все не идва, а за други няма и да дойде.

България е на кръстопът - географски, това не можем да го променим. Исторически - защото сме в преход от една илюзия към друга. Но сме и в кръстопътя на епохата. През определени десетилетия следват глобални икономически, социални, демографски и философски промени, след което светът и животът е различен, друг, далече от първоначалната ни цел. Началото на този процес бе сложено с кризата от 2008 година. Всяка криза е промяна и след нея обществото възлиза на ново, по-високо ниво. Спирала на еволюцията. Но всичко това става с болка, мъка, катаклизми, дори войни. За да се роди новото, отмира старото.

Светозар Гледачев

 

Каква беше България през този преход, който продължава, но не се разбира? Какви неща се случиха и как много добре сме ги забравили, ще научите от новата книга на Светозар Гледачев „Хроники от една държава на кръстопът“, изд. Полис.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.