Втори тираж на сборника с разкази "Силата на думите" на Иван Димитров с илюстрации от Мария Налбантова

18.03.2020
Снимка 1

Опознаване

Понякога погледът ти е като чужд език. Опитвам се да го разчета, а не разбирам почти нищо. Чувствам се като пътешественик в непозната страна. Вървя по улицата на забутано селце. Търся къде да пренощувам. Знам само няколко основни думи: здравей, довиждане, хляб, вода, наздраве, колко, благодаря, гладен, къде, книга, да, не, сирене, помощ. Всичко останало е пълна мъгла. С изключение на това, че те обичам.

Благодарение на големия читателски интерес Издателство „Жанет 45“ отпечата втори тираж на сборника с разкази „Силата на думите“ на Иван Димитров. Разказите са илюстрирани от младата художничка Мария Налбантова, а тяхната дължина е от едно изречение до пет страници. Изпълнени с хумор, богато въображение и голяма доза абсурд, те провокират читателя да ги доизмисля и да открива смисъла дори зад най-битовите и банални житейски ситуации.

Думи за книгата и автора

„Историите на Иван Димитров обитават 165 страници, но не лаконичният образ на разказите, а елементът на постоянно напрегнато очакване поражда впечатлението, че препускаме по съдържанието, в опит да отгатнем завършека. И тъкмо решаваме, че е предвидим, очевиден, обичаен, и се оказва, че сме изпуснали нишката, грешим. Даже оставаме в недоумение какво е останало невидимо и кога сме поставили финалната точка“, пише за книгата Емилия Илиева в сайта „Под моста“.

Поетът, журналист и преподавател в Софийския университет Марин Бодаков отбелязва в своя статия във вече несъществуващия вестник „Култура“, че това е книга, в която „думите правят неща”. Те предизвикват вериги от събития или преносните значения стават буквални. „Разказите на Иван Димитров разсмиват и натъжават. С опита си на драматург и публицист, авторът е способен да извлече нежен смисъл от иначе абсурдните всекидневни ситуации, да опакова с поезия анекдотичното измерение на живота, въображението му да намери изход там, където ние, читателите, не го намираме“, казва още Марин Бодаков

„Истински, леки за четене и трудни за преглъщане. Това са истории за миналото, за близкото бъдеще и за чертата, която всеки човек ще тегли в един момент“, пише Димитър Рахталиев на страниците на „Литературен вестник“.

Иван Димитров

Иван Димитров е поет, писател, драматург и журналист. „Силата на думите“ е шестата му книга, като с едноименния разказ, включен в сборника, печели наградата за разказ на името на Яна Язова, както и наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ. Дебютира като драматург с пиесата си „Очите на другите“ в New Ohio Theatre в Ню Йорк. По-късно пиесата е поставена от режисьора Марий Росен в Народния театър „Иван Вазов“. Печелил е различни отличия със свои стихотворения, разкази и пиеси. Романът му „Софийски дует“ получи номинация за наградата за литература на Европейския съюз.

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

 

Иван Димитров в "Диаскоп":

XXV поетически трубадурски двубой: Иван Димитров срещу Васил Прасков

Иван Димитров: "Една от моите медитации"

Иван Димитров: "Какво трябва да говориш на момиче, в което току-що си се влюбил"

Нели Лишковска: "Софийски ангели"

"Не си отивай кротко в тъмнината"

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.