Христина Мирчева: "Падналият дувар и кавгаджиите"

24.07.2020
Снимка 1

Летни халюцинации

Събуждам се, засипана от тефтерите. Налага се да направя процеп, за да си поемам въздух. Нямам представа как цялата библиотека над леглото ми се е срутила и едва не ме е убила.

От ума си пати, както е поуката, която звучи по-скоро като закана. С една дума, имам навик да си водя дневници, но съм твърде непостоянна в това отегчително занимание и за да разнообразявам монотонния ход на събитията, всеки ден започвам отначало в нов тефтер, така с годините се натрупаха не малки количества  - едни едри и обемни, други съвсем миниатюрни, в които данните се вписват с тънък писец; с пружина, тип скицник, лепèни, датници или с празни полета, украсени с винетки или съвсем скучни, даже лексикони с катинарчета; както можете да се досетите – всичко, което излиза на пазара по книжарниците и складовете за книги и хартия.

А това с падането на библиотеката е дело на мръсните твари от стената. Наричам ги кавгаджиите. Чувах ги как се заканват да разхлабят болтовете, с които библиотеката е вързана към стената и веднъж завинаги да свършат с мен. Един вид наша е работата с бележниците, а ти с твоето упорство ни вземаш хляба от устата.

Не, никак не ме тревожи тяхната обсесия. Даже съм благодарна, защото, така засипана, успявам като на комикс лента да видя целия си живот, тежките грешки, които съм допускала да разклатят убежденията ми, капаните, в които нерядко съм попадала, заблудите на вземане-даване, висенето по гари в очакване на оркестъра, разпукването на тънкия леда, подхлъзването в калта, неправилната пунктуация...  И си казвам, докато гледаш тоя интересен филм и виждаш как животът се изнизва с тънкия си като косъм край, не е ли време е да се изправиш?

Изправям се лесно. Тефтерите, нямам понятие как, са изчезнали. Стената над леглото ми е табула раза. Не всеки има този шанс, няма какво да се лъжем.

И сега вече запретвам ръкави и започвам отначало.

 

06 август 2021

Склада

 

Илюстрация: Георги Чепилев

 

Летни халюцинации в "Диаскоп":

"Риби сомнамбули"

"Тя е там, където е и той..."

"Черешово пиле"

"Мол, могила, дрогерия, която търси продавач..."

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.