12 художници рисуват "Лицето на живота" в празнична изложба в галерия Орфей, Пловдив

08.12.2020
Снимка 1

Галерия Орфей и Диаскоп представят

Лицето на живота

Празнична колективна изложба

14 декември 2020 - 31 януари 2021

Бул. Марица 91, Пловдив

Мото на изложбата:

≈ Вяра в ценността на живота и сила да се побеждават неуредиците ≈

Нито болести, нито врагове, нито бедност, нито старост не могат да отнемат наслаждението от изкуството. Да приближим изкуството към живота и самия живот да превърнем в изкуство – това е идеята и желанието на всички участници в предстоящото на идващите празници събитие.

 

В изложбата участват 12 художници.

Всеки е със свой собствен стил и техника:

Бояна Попова

Васко Тенев

Христо Керин

Мария Кукова

Тотка Григорова

Николай Няголов

Стилиана Георгиева

Стефан Георгиев

Кика Иванова

Лидия Симеонова

Лидия Пачемска – Джоунс

Върнън Джоунс

Колекцията от художествени произведения "Лицето на живота" в галерия "Орфей" е подредена в 4 части, всяка, тематично групирана на различна стена. Когато човек е принудително спрян, било от болест или други обстоятелства, той се замисля как е живял. Спомените за щастливите  и радостни мигове в изложбата са представени чрез картини, изобразяващи морска приказка, вълни, цветя, тичащи коне, слънце, голо женско тяло. По време на икономическа криза и други неподходящи за творчество условия, художниците нямат възможност да наемат модели и затова те предпочитат да рисуват изгледи от прозореца на самотното ателие - отсрещната стена е посветена на тъжните настроения. Графиката е представена под обединяваща тема "Животът такъв, какъвто е". Експозицията завършва с творби, разказващи за "Животът такъв,  какъвто трябва да бъде".

В четири отделни публикации ще Ви представяме по трима от авторите, за да имате възможност по-обстойно да се запознаете с тях.

 

Васил Тенев

Композиции от метал с техно звучене – така с няколко думи може да се опише творчеството на Васко Тенев. Художник с нестандартно мислене, който наред с работата си в рекламата и честите задгранични пътувания, неуморно експериментира.

Изкуствоведът Светла Москова го щрихира така:

"Живописта му е многопластова, както в сферата на технологичното изпълнение, така и в нейното кодово послание. Привърженик на новите технологии, художникът умело комбинира метал, дърво и платно, заедно с маслена живопис. Той изгражда своите композиции, базирани на амалгамата, получена от същностната изява на тези материали и изразните средства, присъщи на собствения му художествен език.

Изключителният естетически подход към композициите, носещи абстрактен декоративен изказ, се превръща в поле на идеи, преминаващи през праисторическата “азбука” на фигуратива, трансцеденталната иконография на християнското изкуство и съвременната знаковост на абстракционизма.

Творчеството на Васил Тенев носи укротените пориви на динамиката, спокойствието на спираловидното движение, уловеният ход на времето на границата с безграничното пространство. Зрителят е свидетел на дълбоката проникновеност, с която художникът защитава красотата на света в който живеем, и непостижимото духовно съвършенство, към което се стремим неминуемо."

В изложбата "Лицето на живота" Васко Тенев се представя с живопис, колажи и приложно изкуство.

В интервю за Диаскоп на въпроса "Как се подготвя за работа?" той отговаря:

- Никак. Или ми се рисува, или не – Божà работа! Във всеки случай трябва да съм спокоен.

Цялото интервю, при желание, прочетете тук:

Пестеливите внушения на абстрактния минимализъм

 

  • Васил Тенев е роден на 5 май 1962 г. в гр. Мадан, България. През 1981 завършва Гимназия за изящни изкуства в Пловдив в класа на Иван Поповски – Джовани. Придобива магистърска степен в Националната художествена академия - специалност "Графичен дизайн" в класа на проф. Димитър Серезлиев. Награден е с Първа награда на десетия международен конкурс по живопис TROFEO ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия. Участва в десетки самостоятелни и общи изложби. Произведенията на Васил Тенев могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

 

Бояна Попова

Картините на Бояна Попова са странни изображения с неочаквани форми. Експресивни линии и цветове, които преминават в различни състояния.

"Познавам изкуството на Бояна Попова и с удоволствие възприемам нейната загадъчност, обогатена с перфектна изящност на цветовия изказ, във всяка една от нейните творби. Авторката умее да балансира цветовите гами между виолет и червено, с пестеливи щрихи, в сивкавата маркировка между хоризонтала и вертикала, заедно с онзи син кактус, "превиващ се от смях" в звънтящо сиво. Бояна умее да създава живот в приказния свят на куклите и феите с един изключителен творчески почерк,съзиждащ във времето един особен творчески потенциал, който всеки път и с всяка нова изложба изумява своите почитатели. Поклонниците на изящните изкуства усещат нейната неподражаема, витална, експресивна живопис. Детето – жена, скрито в нейната емоционална същност, винаги учудва публиката, кара я да усеща особеното привличане на нейните живописни платна, пълни със спонтанност и екзотично излъчване, с първичната сила на човешките страсти”

Светла Москова

 

В изложбата "Лицето на живота" Бояна участва с живопис в голям и малък формат.

В интервю за Диаскоп на въпроса "Има ли мъжко и женско рисуване?" тя отговаря:

- Нормално е да има, но това все още нищо не означава.

Ще Ви бъде интересно да прочете цялото интервю:

"Кубистични метаморфози"

 

  • Бояна Попова е родена на 20 март 1970 година в Пловдив. Завършва Художествената гимназия „Цанко Лавренов през 1989г. Учи публична администрация във Варненския технически университет, филиал Пловдив. След завършването си се обръща изцяло към изобразителното изкуство, което е нейна страст от най-ранна възраст. Член е на Дружеството на пазарджишките художници. Първата си самостоятелна изложба прави през 2006 година в Новотел Пловдив с подкрепата на галериста и колекционер Димитър Инджов. Следват множество изложби. През 2019 година получава годишната награда за живопис на Дружеството на пазарджишките художници.

 

Лидия Пачемска – Джоунс

Лидия Пачемска е родена в Македония през 1977 година. Понастоящем твори и живее в Скопие.

Ето какво казва тя за себе си:

Интересувам се от изкуство от много ранна възраст. Още на 13 години започна интересът ми към архитектурата и това се усеща като влияние в моите творби, който са като комбинация от живопис и архитектурен дизайн. Моето вдъхновение идва от човешкото тяло, природата, дърветата и заобикалящата ни среда. В картините си обичам да има чистота и баланс на цветовете, съчетавам ги с форми и техники в зависимост от чувствата, които изпитвам в този момент. Дотук в кариерата си работих върху няколко цикъла: "Градски птици" , "Сенки" и "Приказна гора".

Участвала съм в много общи и самостоятелни изложби в Македония, Италия, Черна гора, Хърватия, България и Уелс - Великобритания.

В изложбата  "Лицето на живота" Лидия участва с живопис и приложно изкуство.

Тя има два прекрасни сайта, в които, ако сте любопитни, може да надникнете:

pachemska.com

liandjones.com

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.