"Лицето на живота" през погледа на художниците Лидия Симеонова, Николай Няголов и Христо Керин

12.12.2020
Снимка 1

Галерия Орфей и Диаскоп представят

Лицето на живота

Празнична колективна изложба

14 декември 2020 - 31 януари 2021

Бул. Марица 91, Пловдив

Мото на изложбата:

≈ Вяра в ценността на живота и сила да се побеждават неуредиците ≈

Нито болести, нито врагове, нито бедност, нито старост не могат да отнемат наслаждението от изкуството. Да приближим изкуството към живота и самия живот да превърнем в изкуство – това е идеята и желанието на всички участници в предстоящото на идващите празници събитие.

 

 

Лидия Симеонова

"Рисунките са отражение на моя живот. Аз проектирам върху платното добрите и лошите моменти. Моето изкуство се изменя така, както и аз се променям. Картините ми разказват моята лична и творческа история.

Обичам да се срещам с хора от различни континенти, да научавам повече за тяхната култура и как културата се отразява върху човека. Всичко това идва, наблюдавайки "живия живот" и неговото необяснимо влияние под моето изкуство в една или друга форма."

"Със своя екзотичен и провокиращ стил, Лидия успява да предаде различните емоции на хората, които е наблюдавала. Творбите й не следват традиционния европейски стил. В нейните портрети може да се открие лиричен синтез между стария и новия художествен свят, а артистичните й виждания провокират интереса на ценители от различни демографски групи."

Даниела Начева


Лидия Симеонова е родена в Пловдив и завършва „Изобразително изкуство” във Великотърновския Университет. От 1983 г. участва в международни изложби, пълния лист на които може да намерите на нейната интернет страница: http://www.lidiasimeonov.com/

Ето какво разказва Лидия за себе си:

Свободният ми дух и жаждата за откривателства подхранват желанието ми да  пътувам по света.

От България се  преместих със семейството си в Чехословакия, а после и в Германия през 1991 г. Имам  две деца - те се оказаха приключение и  предизвикателство  за мен. След като пристигнахме в Германия, се почувствах облекчена и вдъхновена от традициите, културата и добрите приятели, които намерих там. Продължих с рисуването  и успях  да се явя  на няколко изложби  в Германия, но междувременно се опитвах да проуча и какви са другите възможности в различни части на Европа. Моите картини се експонираха в галерии в Париж, както и на различни международни изложения във Франция.

Преместих се в Съединените щати през 1994 г., откривайки един друг свят - света на електрониката и компютрите. Станах графичен дизайнер и след няколко години обучение започнах да работя за General Motors, близо 7 години. В Съединените щати  открих възможност да покажа моите картини в много национални и международни изложения. Тук получих признание и повечето награди.

Работих много години като абстрактен  художник, но човешката фигура винаги е била най-важна в творческия ми процес. Чрез отношения между хората аз изследвам промените в портрета и различните емоции.

В изложбата "Лицето на живота" Лидия Симеонова се представя с живопис.

 

Николай Няголов

През годините Николай Няголов експериментира, преминавайки от керамика към хартия, от маслена към акрилна боя; от много наситен, дори мрачен колорит към все по-интензивно изсветляване, търсейки въздуха в платната, конструирани понякога като колони, друг път като паравани или „хармоники” за стена в мащабни размери.
Абстрактната живопис винаги се свързва и с илюзията – сам да си доразкажеш историята, да я доизмислиш. Жокерите на художника обикновено са няколко ключови знака – луна, звезди, спирала, фар в далечината. Далечина, която по-малко общо има със строгата перспектива и повече с цвета, с моментното впечатление.
В експресивното замахване на четката разчитаме созополски къщи или куполи на църкви; ябълка като част от пейзажа или ваза със загатнати клончета, чиито плодове са оранжеви планети от небесния фон на интериорна стена. В трептенето на въздуха изплуват фигури, които уж се приближават, но и винаги стоят на разстояние, замръзнали в мъгливата синева.

Абстрактната действителност не като бягство от реалността, а като част от една нова реалност – градове, острови, водни пространства.

В изложбата "Лицето на живота" Николай Няголов се представя с живопис.

В разговор за Диаскоп по повод английския художник Джоузеф Търнър Николай споделя:

- Когато, вече преди доста години, за първи път видях оригинал на Търнър – онемях. Невероятна живопис, невероятни тонове! Никога няма да забравя това, което изпитах. Подобно е усещането ми пред картините на Моне, Ротко, а и на някои по-съвременни автори.

 

Цялото интервю прочете в Диаскоп:

"Обичам светлината, усещането за пространство, свобода и движение"

 

  • Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив.

 

Христо Керин

Христо Керин е изцяло отдаден на една от най-трудните техники в изобразителното изкуство – сухата игла, която изисква не само съвършен рисунък, но и въображение, и добри познания в области, близки до изкуството. Сюжети за своите творби авторът черпи от историята и митологията: „Огнено преплитане”, „Кестени от есенен вятър”, „Граалът”, „Самсон и Далила”, „Афродита”, „Музата от моята библиотека”, „Жена и книга”, „Тил Ойленшпигел”, „Дон Кихот”... Неговите алегорични послания винаги включват и текст от литературни творби – например серията графики по сонетите на Шекспир. Христо Керин е един от майсторите на екслибриса в България.

През 2006 г. заедно с поетесата Здравка Владова-Момчева след спечелване на конкурса „Танц с думите” на канадското издателство "Палабрас прес", отпечатват в Канада в бутиков тираж билингвата „Тракийско съкровище” с 12 стихотворения на български и 12 на английски, и с 12 илюстрации към поетичните творби. И тук графиките включват строфи от поезията. Ето какво казва в предговора на книгата поетесата и учителка Здравка Момчева, която живее в Англия: „Аз посветих успеха си на България в първото издание на книгата в Канада. Страната на моя талантлив и изстрадал народ, нейният мощен културен заряд и единомислието ни с изключителния художник доцент Христо Керин сътвориха в поезия и рисунък едно послание за предци и потомци. Неговата главна идея е, че най-ценното във всяка култура е духовността, преродена в светогледа на следващите поколения.” Една книга – наистина „съкровище от поезия и картини”.

В изложбата "Лицето на живота" Христо Керин се представя с графика.

 

  • Роден 09.03.1966 г. в Пазарджик. 1985 г. завършва ССХУ “ Цанко Лавренов” – Пловдив. През 1992 г. завършва ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий” Велико Търново специалност “Графика” при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет “ Изобразителни изкуства”, а от 2005 г. е “Доцент” по графика във ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий”. Работи в областта на графиката и илюстрацията. Взема участие в над 160 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в : САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Русия, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия, Финландия , Украйна и др. Лауреат на множество награди за графика, сред които Първа награда на Международен конкурс за екслибрис – Бодио Ломнаго, Италия (2002), Номинация на Международен конкурс за графика – Акуи Терме, Италия (2007, 2011), Награда на Международна изложба за екслибрис – Тайпе, Тайланд (2009), Номинация на Национален конкурс Алианц  България (2009),   Първа награда на Международен конкурс за екслибрис “Контратала “ – Испания (2010) и др. Живее и работи във Велико Търново.

 

В изложбата участват 12 художници.

Всеки е със свой собствен стил и техника:

Бояна Попова

Васко Тенев

Христо Керин

Мария Кукова

Тотка Григорова

Николай Няголов

Стилиана Георгиева

Стефан Георгиев

Кика Иванова

Лидия Симеонова

Лидия Пачемска – Джоунс

Върнън Джоунс

Колекцията от художествени произведения "Лицето на живота" в галерия "Орфей" е подредена в 4 части, всяка, тематично групирана на различна стена. Когато човек е принудително спрян, било от болест или други обстоятелства, той се замисля как е живял. Спомените за щастливите  и радостни мигове в изложбата са представени чрез картини, изобразяващи морска приказка, вълни, цветя, тичащи коне, слънце, голо женско тяло. По време на икономическа криза и други неподходящи за творчество условия, художниците нямат възможност да наемат модели и затова те предпочитат да рисуват изгледи от прозореца на самотното ателие - отсрещната стена е посветена на тъжните настроения. Графиката е представена под обединяваща тема "Животът такъв, какъвто е". Експозицията завършва с творби, разказващи за "Животът такъв,  какъвто трябва да бъде".

В четири отделни публикации ще Ви представяме по трима от авторите, за да имате възможност по-обстойно да се запознаете с тях.

 

Още по темата в Диаскоп:

"Художници рисуват "Лицето на живота" в галерия Орфей, Пловдив"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.