Д-р Пламен В. Петров: "Изкуството на графика Людмил Георгиев - поле за общуване с Другия"

09.05.2021
Снимка 1

Това е първата самостоятелна изложба на художника Людмил Георгиев в Пловдив, за когото изкуството на графиката вече три десетилетия се е превърнало в негово поле за общуване с Другите. По-голямата част от подредените в експозицията творби са създадени през изминалата година и разкриват както устойчивите теми, които го вълнуват, така и търсенето на пластическите възможности, генерирани от срещата между линеарното и живописното (по Хайнрих Вьолфлин) на територията на графичните листи, с които той се представя в галерия „Капана“. Но това са и произведения, въплътени в материал срещи, разочарования, впечатления на автора със света. Свят, който обитава или пък наблюдава отстранено от дистанцията на собственото си израстване. И макар сам Людмил Георгиев да вярва, че „Всичко хубаво е извън творбата“, именно в нейните граници, той прави опити да улови „хубавото“ – изживяно или все още оставащо очаквано.

Провокиран от ситуацията на извън-ред-ни ограничения и невъзможността за среща с онова, което е от другата страна на рамката на картината, той се обръща към плочата, иглите, линия, мастилата, печатната пресата, за да го подири из себе си като абстракция – отвъд формата и всяка дори емоционална конкретност. И вместо автопортрети рисува своите моментни състояния. Като на игра, в състезание с технологичните процеси и ограничения, и преплитащите се в разума впечатления от билото изпреди, Людмил Георгиев създава новите си графики. Всички те могат да бъдат обединение  в няколко различни тематични авторски търсения, но въпреки това те си остават белязани от автопортретността в тях.

В потопения в образност ХХI век, взирането в себе си се е превърнало в начин на общуване, в специфична самодостатъчност. Човекът се оглежда в огледалото, в отразяващата повърхност на стъклените витрини, в екрана на смартфона. Смартфонът, който доведе до триумфа на феномена „selfie“ и изведе „автопортрета“ в любим на всички жанр, изпълващ социалните платформи като Facebook и Instagram. Оголихме доброволно живота си в неподозирани мащаби. Всичко това обаче остава чуждо на Людмил Георгиев и вместо автопортрети в настоящата изложба той ни представя овладени в графика лични трасета за размисъл и чувстване. Маршрути за разговори, малки пътечки за бягство, за игра. Атлас на себе си. Извън рамките на картината.

Д-р Пламен В. Петров

изкуствовед

 

Още по темата в Диаскоп:

Именитият график Людмил Георгиев дебютира в Пловдив с мащабна изложба в галерия "Капана"

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.