„ВЕЛИКИЯТ ТЪРНОВСКИ ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ”: Подготвя се изложба и роман в картини с рисунките на Стилиана Георгиева

23.05.2022
Снимка 1

Пловдивското комикс дружество „Диаскоп”, след кино-книгата, посветена на Св. Климент Охридски Чудотворец (първи министър на българската култура) - "ЗЛАТНОТО КАНДИЛО", подготвя за изложба и печат нов роман в картини под надслов „ВЕЛИКИЯТ ТЪРНОВСКИ ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ”. Рисунките са направени от Стилиана Георгиева съобразно изискванията на художествения съвет на дружеството.

През черния плащ на една грозна съдба, носеща на крилете си миналото на нашата скъпа родина, се съзира образа на болярски син, пламнал от желание да издигне падналия свят на българите и да ги упъти към чист живот. Седемнадесет годишен, Евтимий вече добре владеел старогръцки език и бил запознат с творенията на светите Отци и на гръцките философи. Евтимий виждал големия религиозно-нравствен упадък на тогавашното българско поколение и много скърбял за това: от царя и болярите до по-низшето общество, всички се отдавали на прекалени удоволствия и всякакви пороци. За да постигне своето желание, Евтимий решава да стане монах и отива в Килифарската пустиня, в манастира на преподобни Теодосий.

На илюстрацията е представен момента, когато юношата Евтимий напуска богатия бащин дом, мислейки: „Който повярва, ще остави баща си и майка си и ще тръгне след Мене”.

Кино-книгата е разделена на следните части. Евтимий като:

1. Ученик

2. Монах

3. Пастир

4. Патриарх

5. Писател

Свети патриарх Евтимий разбира добре каква висша школа е необходима на България и на българския народ по онова време и я предлага на отечеството си: граматика, риторика, диалектика, аритметика, геометрия, музика и астрономия. Търновската книжовна реформа и високото образование се възприемат и налагат извън границите на българската държава.

 

Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.