Д-р Дочка Кисьова-Гогова: „Душата на дървото“ – изложба на Таня Цанова и Александра Ивойлова в галерия-книжарница София Прес

06.06.2022
Снимка 1

Изложбата „Душата на дървото“ е диалог между скулптурата на Таня Иванова Цанова и рисунките и поезията на Александра Ивойлова. Отдавна двете авторки са обединени от желанието да представят съвместно своите творчески идеи, търсения, реализации. Настоящата изложба в галерия „София Прес“ осъществява техните непоколебими намерения да разкрият душата на дървото и да се докоснат до тънките ѝ струни.

В своята книга „Златната клонка“ – едно историческо изследване на митологията и религиите на човечеството от древността до новото време, Джеймс Фрейзър споделя, че ако дървото има душа, то е чувствително и, че отсичането се превръща в деликатна хирургическа операция. В главата „Обожествени дървета“ авторът разказва за африканско племе, което живее в Централна Африка и смята, че когато се отсече дърво, се гневи духът, който го обитава, и това може да причини смъртта на вожда и неговото семейство.

И Таня и Александра вярват, че както човекът, така и дървото, се ражда, живее и умира и, че всяко дърво има свой характер и своя „личност“. То, дървото, ги вдъхновява и провокира да сътворят чудесни произведения.

Таня Цанова, Дом

Таня Иванова Цанова работи с различни материали, предимно с природни, но има специално отношение към дървото. Чрез него тя предава и движението, и усещанията, а посредством формата въздейства и провокира определени настроения у зрителя. Привлича я многообразието на живота и тя търси там темите за своите работи: общуването с природата, майчинството и детството,  любовта, а също – страданията, бедствията, земните трусове и смъртта. Затова в творбите си обръща поглед и към традицията, където „народът често сравнява дърветата с хора“. За Таня стимул в работата, зареждане с положителни емоции могат да са срещи с природните красоти, музикален мотив, радостно чувство, философска идея, историческо събитие, сблъсък на стихии. В пластична посока Таня Цанова обръща внимание на целостта и общото движение на отделните части при композирането на творбата, а не на самоцелните детайли. Търсенията ѝ в тази посока са наследени от известния унгарски скулптор Тамаш Виг, в класа на който тя завършва специалност „скулптура“ в Унгарската академия за изящни изкуства в Будапеща.

Александра Ивойлова пред публика на изложбата "Душата на дървото" в галерия-книжарница София Прес

За Александра Ивойлова дървото е връзката между земята и небето и символ на живота. С творбите си тя иска да предизвика зрителя да се „обърне с внимание към природата и нейното чудо”. Дървото я вдъхновява за работите ѝ с пастел и поетичните ѝ творби. Разностранен, нестандартен творец, тя е и художничка, и поетеса, и пианистка, и певица, и във всички тези области на изкуството активно се изявява. Александра прави „портрети“ на дървета. В рисунките ѝ те носят заглавия „абстрактни“, „червени“, рисува дървета есенни и зимни. Претворява старите чинари, своите фантазии с дървета и различни състояния на природата, където винаги присъства дървото. Според нея то олицетворява началото, корените, а връзката ни с него авторката натоварва със символика и скрити послания. Тя възпява дървото и в своята хайку поезия, в която има и дълбоко чувство и бляскава интуиция:

 

безветрие,
в голите клони
заплетени облаци

в кръг ни затваря
под стария кестен дъждът
в прегръдка

 

Александра Ивойлова, Привечер

И Таня Цанова, и Александра Ивойлова експериментират и разкриват чрез работите си душата на дървото, всяка от своя творчески връх, и искат творбите им да намират отзвук в мислите и емоциите на зрителите.

Със сигурност успяват! Настоящата изложба е свидетелство за това.

д-р Дочка Кисьова-Гогова

 

Фото: Александра Ивойлова и Таня Цанова при откриването на изложбата в галерия-книжарница София Прес

 

 

Още по темата в Диаскоп:

Душата на дървото: Съвместна изложба на Александра Ивойлова и Таня Иванова Цанова в Галерия-книжарница София Прес

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.