Катерина Стойкова: "струйка кръв изтича в реката" - "Американски деликатеси"

08.09.2022
Снимка 1

"Американски деликатеси е книга за любовта и родината. Повторна среща с голямата тема на Катерина Стойкова – имигранството. Безпощадна в изследването на болката и загубата, сурова и ясна, това е поезия в търсене на дом."

Петя Хайнрих

 

Пак опитах, пак се провалих, или не успях

или както се казва там, когато
с всички сили изпомпваш
любов към някого, а все едно

струйка кръв

изтича в реката.

 

Пеперудата отива да живее в къщичката на калинката

Нищо там не ù е по мярка. Столовете – неудобни, храната – странна, нисък таванът. Все трябва да внимава да не събори нещо. Посвива си крилцата.

А) От неупотреба, подобно есенни листа, крилцата увисват, увяхват, накрая се отломват от пеперуденото тяло. Тя се чувства гола и разобличена. Сега всички ще видят колко е грозна.

Б) Пеперудата се отпуска върху леглото на калинката и се завива с крилца. Седмици наред не помръдва, отказва храна. Калинката се опитва да я развесели, разказва истории, примамва я с излети. Пеперудата остава така, докато лятото не изтича и пристига есента. Тогава застудява и тя вече няма избор – налага се да си остане там. Разбира се, обвинява калинката. Разболява се тежко пеперудата, а калинката самоотвержено се грижи за нея до края на дните ù.

В) Пеперудата заживява с калинката и с някаква вътрешна ярост, която я кара да изригва злостно в неподходящи моменти. Пеперудата намразва и калинката, и себе си. Животът и на двете се превръща в ад.

 

Илюстрация за Диаскоп: ©Георги Чепилев

 

Стихотворенията са от последната книга на Катерина Стойкова 
"Американски деликатеси"
Изд. ICU 2022
Дизайн: Люба Халева

 

Публикацията се осъществява със съдействието на автора и издателството.

 

Катерина Стойкова

Катерина Стойкова е автор на няколко поетични книги, включително Втора кожа (ICU, 2018), Птичка на перваза (ИК Знаци, 2017), Как наказва Бог (ICU, 2014), Бодливото прасе на ума (Broadstone, 2012), Неделимо число (Факел експрес, 2011) и Въздухът около пеперудата (Факел експрес, 2009). Тя разделя времето си между брега на Черно море в България и хълмовете на Кентъки в САЩ. Катерина пише, живее и мисли на два езика.

 

Катерина Стойкова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.