Ретроспективна изложба в галерия "Савчеви" по повод 100-годишнината на художника Сергей Ивойлов

01.03.2023
Снимка 1

Ретроспективна изложба по повод 100-годишнината на родения в Оряхово художник Сергей Ивойлов се откри през този месец в галерия „Савчеви“ в крайдунавския град. За своя близо деветдесетгодишен житейски път майсторът на четката оставя стотици платна, собственост на галерии и частни колекции у нас и по света, графични творби, рисунки, илюстрации. Оставя и забележителни копия на шедьоври от Лувара и музея Орсè в Париж, където в продължение на 15 години (1989 – 2004) работи, присъединявайки се към Съюза на френските художници “La mаison des Artistes”. Носител е на престижни награди.

Изложените в галерия „Савчеви“ картини ни разкриват основни черти на неговото творчество: виртуозно реалистично изображение, композиционно единство, обем и пространство, майсторски колорит, психологизъм в портретуваните образи, бликащи от живот пейзажи и натюрморти – израз на неизменната му любов към натурата.

Изложбата откри кметът на град Оряхово г-н Росен Добрев. С приветствие и благодарност към гостите той връчи почетен плакет по случай 100-годишнината на именития съгражданин – на Александра Ивойлова, негова дъщеря, на председателя на СБХ г-н Любен Генов, който прочете слово за дейността и творчеството на Сергей Ивойлов, на Милослав Бонов-Мибò, автор на скулптурния портрет на художника и негов ученик. Събитието уважиха г-жа Христина Цонева, секретар на общината, г-жа Габриела Велкова, общински съветник, художниците Дончо Планински, Жарко Шкрибайло, Любима Бърдарова, Радостина Войнова, Радослав Нейчев, Бойко Джакерски, Красимир Митов, Володя Казаков, Петко Шиляшки, Пламен Петков и др., много граждани. Изложбата е отворена за посетители до края на месец февруари.

Със своята дейност галерия „Савчеви“ превръща Оряхово в любимо място за художници от различни градове у нас и в чужбина. Който веднъж е участвал в пленер, организиран от неуморния ценител на изкуството Нейчо Савчев, неминуемо се връща тук, за да твори сред приятели, да вдишва поезията и тишината на малкия град, отворен към простора на вечния Дунав.

 

Репортаж от събитието: Александра Ивойлова

 

 

 

Сергей Ивойлов в Диаскоп

Албум с произведения на Сергей Ивойлов

 

Александра Ивойлова в Диаскоп

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.