Христина Гутева с "Геометрия" - изложба естествена дървопластика в галерия Лампион, София

21.10.2023
Снимка 1

Галерия Лампион представя

Христина Гутева

Геометрия

естествена дървопластика — композиции

25 октомври - 4 ноември 2023

Откриване: 25 октомври 2023 от 18.30 часа

За своята изложба авторката Христина Гутева, която е и поет, и фотограф, споделя:

"Нека първо да кажа какво е естествена дървопластика. Така се нарича, защото фигурите се изработват от намерени дървени късове за разлика от дърворезбата, където дървото се купува обработено и готово за работа. С това се занимавам повече от две години. И докато на първата ми изложба пластиките бяха предимно от дърво, тук са по-скоро композиции. Включила съм и материали като тел, гайки, пружини и други метални елементи, както и пластмасови, и всички те също са намерени. В последна сметка се получава един процес на рециклиране, както много мои приятели го наричат. Изработката включва няколко етапа. Първо намерените елементи се почистват много добре. Конкретно за дървото, следва етап на груба обработка, който обикновено е с нож и ножовка. След него идва фин процес, при който използвам пили, длета, шкурка. Когато еленментът е готов, следва покритието с течен парафин или лак, или и двете. И като се съберат повечко готови елементи, започва една интересна част — инсталацията. Всичко това изисква много търпение и труд, естествено, който освен че не е лек, създава и много боклук.

Нарекла съм изложбата „Геометрия”. Освен че самата геометрия я има в природата, тя силно присъства и в тези мои композиции. Говоря основно за формите като детайли, а също и като цяло.

Естествената дървопластика не е особено популярна, затова и аз, лично, мисля че изложбата ще е много интересна и не само за хора, които се занимават с визуални, приложни изкуства."

Албум с дървопластики в Диаскоп

Виж също: Христина Гутева представя „Дървото говори“: Неугледни късчета дърво, изкристализирали в уникални разкази

 

Христина Гутева в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.