НОВИ КНИГИ: Ина Иванова — "И винаги любовта"

07.02.2024
Снимка 1

Премиера

9 февруари 2024 от 18.00 часа

Bee Bop cafe

Модератор: Елена Левашка

Сборникът с разкази „И винаги любовта” съдържа утешителните и понякога смешни истории на хора като всички нас. Които се влюбват внезапно, разочароват се, губят любим или откриват собствената си уязвимост. Които умеят да си тръгнат от някого, дори когато боли. Героите на Ина Иванова познават самотата, но не се боят от проявленията на обичта.

Създаването на творбата е съфинансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

За книгата

„Преструва се на проза, но си е чиста поезия. В нея се усеща вкуса на повечето съставки, характерни за писането на Ина изобщо: безупречен усет за композиция, деликатна, ненатраплива случка, около която се заплита цялата история, герои, които заживяват в реалността на собствения ни живот, финали, които казват достатъчно, но и оставят достатъчно на въображението. И под всичко това, в дълбокия разказвачески казан, остава нещо, чийто вкус небцето трудно може да определи, но което те кара да искаш още, да поглъщаш жадно страница след страница. Може би се дължи на онази съзерцателна наблюдателност, която заразява със спокойствие и желание да се отдадеш изцяло на текста. Или на премереното, добре овладяно чувство, с което разгръща сюжета – без кресливи обрати, без показни трикове за привличане на вниманието. Но пък с изрядно свършена проучвателна работа – все едно дали героите разгадават знаците на пустинята, работят „суха игла“, свирят Il Giorni или катерят Синаница.”

Невена Дишлиева-Кръстева, редактор

 

Прочетете "Моя малка Юпер" от книгата на Ина Иванова "И винаги любовта"

 

Ина Иванова

обича вятъра и вярва в езика на изкуството.

Автор е на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (изд. „Арс”, 2009), „Името на неделята” (изд. „Жанет-45”, 2012) и „Летящ акордеон” (изд. „Жанет-45, 2014), романа „Кар танеси” (електронна книга) и стихосбирките „малки букви” (изд. „Жанет-45”, 2016) и „Криле от папиемаше” (изд. „Жанет-45”, 2019), "Нещата, за които мълчем" (изд. „Жанет-45”, 2022), "И винаги любовта" (изд. „Жанет-45”, 2023).

Публикувала е текстове в сп. „Съвременник”, „Литературен вестник”, сп. „Страница”, сп. „Глоси”, сп. „НО поезия”, сп. „DIVA!”, сп. „Нула32”, в множество електронни издания, както и в сборниците „Друга вода”, „6+” и „Бащите не си отиват”.

Носител на национални награди.

Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

 

Ина Иванова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.