Ина Иванова е новият носител на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

25.03.2024
Снимка 1

Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за поезия "Христо Фотев". Тя спечели гласовете на журито със стихосбирката си "Нещата, за които мълчим" (изд. "Жанет 45", 2022 г.) Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет, която тази година бе и основен акцент в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета. 

Открих поезията на Христо Фотев през 90-те години, когато моят учител по литература, Ангел Колев, в една малка чирпанска гимназия ни носеше неговите стихотворения. Чета книгите на Христо Фотев до днес, рецитирали сме с приятели "Бях на самия връх..." и "Ах, най-подир свободен, весел, лош..." И никога не съм подозирала, че моя книга ще получи Националната награда за поезия "Христо Фотев". Благодаря на журито за доверието в "Нещата, за които мълчим", споделя Ина Иванова

В обосновката на журито с председател Аксиния Михайлов стихосбирката "Нещата, за които мълчим"  Ина Иванова е отличена "заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата "Мелтеми"). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове."

Ина Иванова и "Нещата, за които мълчим" в Диаскоп

Фото: Христо Стифанов, БТА

Кратък списък с номинираните автори и книги

1. Виолета Кунева – „Кучето на Персефона“, Издателство „Жанет 45“, 2023 - заради прецизността на изказа и лекотата, с която се движи между конкретно и метафорично, видимо и невидимо, търсейки просеки между тях, разширявайки земното, преобразувайки мита; заради смелостта да погледне страховете, загубите, тъмните страни в душата, да ги приеме, опитоми и положи в онова светло единство, което е животът.

2. Георги Николов – „Както се отваря небе“, Издателство „Литературен форум“, 2023 – за стихове, които съхраняват родилните петна на поетичния усет за вселената – лекокрила музика и парадоксална игра с думите… Прокуждане на прашинки от мита, за да се превърнат в перли през раковината на една глъбинна чувствителност… За съкровената и скептична едновременно поезия, извеждаща ни от сумрака, за да надделеем над непосилното си човешко битие.

3. Едвин Сугарев – „Блудни синове“, Издателство „Скрибенс“ 2022 - за нейната емоционална и стилова монолитност, така че всяко стихотворение „поотделно и всички заедно съграждат целостта“, за мъдростта, натоварена със знание и памет, с която блудният син приема себе си и се връща в това, което предстои.

4. Ина Иванова – „Нещата, за които мълчим“, Издателство „Жанет 45“, 2022 - заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата "Мелтеми"). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове.

5. Керана Ангелова – „Дървото с наровете“, Издателство „Фабер“, 2022 - заради уникалния поетичен свят, в който всички други речи са погълнати от могъщата архетипна воля на поетичното: образите преливат от синестезийна магия, а поетичният език едновременно и с удивителна емоционално-мистична лекота, и с дионисиевска чувственост свързва процепите между цивилизации, времена и пространства, митове и лични мигове, интимизира връзката между човека и Бога – припомня лечебната сила на първичния ни корен в битието.

11 автори попадат в широката номинация за националния конкурс за поезия "Христо Фотев" 2024

За подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев с „Блудни синове“ и Керана Ангелова с "Дървото с наровете". Те бяха обявени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев по предложение на Иван Сухиванов от Сдружение на българските писатели. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката "Сол" и Биляна Димова за "Телесно". Отличията връчи директорът на Дирекция „Култура и Връзки с обществеността“ Весела Йорданова.

Връчването на наградите бе предшествано от близо едночасов музикално-поетичен спектакъл на режисьора Христо Симеонов, посветен на творчеството на Христо Фотев. В него рецитирани и изпълнени като песни прозвучаха не само някои от най-популярните стихотворения на поета, но и архивни записи с неговия глас от Златния фонд на Българското национално радио. В спектакъла участваха актрисата Гергана Стоянова, певицата Богомила Цекова, музикантът, композитор и диригент Георги Милтиядов, както и ученици по актьорско майсторство и преподаватели по спортни танци към Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров".

 

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.