Вихра Григорова: "Направо да не повярваш – Радул Шишков на 80!"

23.01.2014
Снимка 1

Направо да не повярваш – Радул Шишков на 80!

Все така усмихнат и добронамерен, строен и с младежка походка, Радул крачи из любимия Пловдив и улавя настроенията му, за да създаде поредния пейзаж, да нарисува портрет или просто цвете.

Все така пътува по широкия свят наяве и насън, за да се опива от тропически багри, от ароматите на Ориента и от кроткия морски бриз, който шепти в пурпурните платна на лодките.

Все така му харесва да открие КАРТИНАТА в непретенциозен сюжет и да я направи видима за очите на зрителя.

Той е сред малцината български художници, работещи в рядката и рискована техника монотипия. Те се радват на взаимна любов – той я чувства със сърцето си, а тя му се отдава докрай. Трябва да сте наясно с процеса, за да го разберете, поне донякъде. Най-напред върху гладка повърхност Радул рисува бъдещата творба – много бързо и съсредоточено, боите трябва да останат мокри. После притиска основата на бъдещата картина. И тя остава, огледално отпечатана в един единствен, уникален екземпляр и с раждането си унищожава своя първообраз. Има някаква магия в този процес, защото резултатът винаги носи елемент на изненада, включително за самия автор. Ако има късмет и творбата се окаже живородена, следва авторски подпис. Ако ли не...идва ред на нова идея или творба. Завършил сценография, той е наясно с времето и пространството и приема философски всяка нова творба като следваща сцена от безкрайния и пъстър житейски спектакъл.

Разбира се, Радул Шишков рисува и в класическа техника маслени бои на платно. Прави портрети на хора, които имат значение – за него самия, за обществото или за човечеството. Често тези критерии се припокриват и тогава може да се роди нещо много силно, като портрета на Антон Горчев с неговите тъжни, обречени очи, които казват всичко.

Той е един от най-честните към изкуството и към себе си автори. Естествено, експериментира понякога със сюжет или с техника, но винаги се връща към онези привидно простички неща, които съставляват солта на живота. Интериор със стар стол, стайно цвете, кът от градината се редуват с платноходки, весело червено трамвайче подскача по площад “Таксим”, появяват се родопски поляни, пловдивски къщи, антични мотиви.

Понякога колоритът на творбите е ярък до бравурност, друг път е пастелен, омиротворен и задушевен. Както в човешките настроения се сменят ден и нощ, униние и ликуване, светлина и мрак. Душата на артиста!

Юбилейната изложба на художника съдържа творби, създадени в различни периоди, но обединени от любовта към природата, хората и живота въобще. И видимо тази любов е взаимна, съдейки по сериозния и впечатляващ творчески резултат. Един художник, който е почтен към изкуството, към зрителя и към самия себе си, отдаден на естетическата си кауза със завидна дълбочина. Една изложба, увенчаваща достоен творчески път е факт. А почитателите вярват и очакват новите му творби.

 

Вихра Григорова, художник при откриването на юбилейната изложба на Радул Шишков по повод неговия 80 годишен юбилей в ГХГ - Пловдив

 

Албум с картини на Радул Шишков тук

 

                                                     "Междузвездни връзки в български картинен роман -
                                                      "Всичко, което ти трябва"

                                                  


 

редактор, снимки от изложбата:  Христина Мирчева