Какво да четем?

29.06.2014
Снимка 1

В рубриката "Нови книги"

"От момента, когато се намеси съзнанието, естествеността е вече невъзможна"

                                                                                                                  Атанас Далчев

 

ПОЕЗИЯ

 

ПРЕКАРВАНЕ НА ВРЕМЕТО

ВИКТОРИЯ ЛЕКОВА

ИК "Жанет 45", април 2014
Оформление: Капка Кънева
Редактор: Едвин Сугарев
Брой страници: 144
Цена: 12 лв.
 

Виктория Лекова се ражда през 1986-а, но умира много пъти след това. Печели литературните конкурси "Биньо Иванов", "Христо Фотев" и други незначителни неща, и с парите си купува книги и храна. Не спечелва "Гонкур", нито "Хердер" и не заминава никъде повече. Напротив, връща се от Нанси, Франция където завършва "Академия на Отчаянието" и отваря "Павилион на Смущението" в центъра на сърцето си. Твърде трудно ѝ е да завърши романа си "Умората на отшелника" предвид неговото естество, но ежедневно публикува монографията "В навечерието на бесовете". Изтегля от обръщение единствената си стихосбирка "Вариации на нулата" и я погребва в кашон над гардероба в спалнята. Не умее да завързва приятелства. През целия си живот развързва себе си от другите.

Виктория Лекова

 

ПРОЗА: Публицистика, Есеистика

 

ДЕЯН ЕНЕВ

НАРОД ОТ ИСИХАСТИ

Изд. "Омофор", 2010
Брой страници: 68
Цена: 6 лв.
 

Книгата на Деян Енев обхваща както исторически така и съвременни теми.

Съдържанието на томчето включва следните седем есета:

1. Твоят Великден
2. Имало ли е завет между Борис-Михаил и светите Седмочисленици?
3. Народ от исихасти
4. За институцията на таксидиотството
5. Избитите преди 90 г. тракийски деца – между святостта и забравата
6. Да се модернизира ли езикът на богослужението? 
7. Като олио и вода. Всекидневното християнство
 

Писателят Деян Енев е познат на читателите най-вече със своите сборници с разкази, както и със статиите си във вестник „Монитор“, където беше съставител и редактор на ежеседмична страница, посветена на Православието.

Омофор

 

ПРЕВОДНА ЛИТЕРАТУРА

 

СТАРАТА

РАФАЛ ВОЯШИНСКИ

изд. "Ерго", 2014
Превод от полски: Вера Деянова
Редактор: Мартин Христов
Художник: Иво Рафаилов
Брой страници: 39
Цена: 10 лв.
 

Новелата „Старата“ (2012) носи атмосферата на затънтените селца из дълбоката провинция, реална и магична, претворена в характерния за Вояшински минималистичен стил.

Там, във фургон край необгледни царевични полета, живее малък човек, който смята себе си за избран. Не умее да чете и пише, не е принуден да полага старания за нищо, защото не търси признание. Все повече се смалява, разговаряйки с Твореца и опитвайки се да изпълни волята му – да стане последен в света. Светът е олицетворен от образа на Старата, негова жена, сякаш пратена му като изпитание свише. Изпратен в психиатрична болница, героят обяснява на лекаря, че в замяна на това е получил в дар умението да се възхищава.

Затова рисува на парченца хартия пейзажи и хора с единствения копнеж след него да останат само тези неподписани скромни знаци памет.
 

Новелата „Старата“ (2012) е носител на номинация за Литературната награда на Варшава, отличие „Феникс“ и награда на Сдружението на католическите издатели.

Ерго

 

ИЗКУСТВО: Фотография

 

ФИЛОСОФИЯ НА ФОТОГРАФИЯТА

ЦОЧО БОЯДЖИЕВ

изд. "Изток-Запад", юни 2014
Брой страници: 250
Цена: 14 лв.
 

Фотографията е засвидетелстване на една уникална среща. Среща с онова, което несъмнено е било, но което също толкова несъмнено вече не е и което никога повече няма да бъде. Това меланхолично „вече не” и „никога повече” освобождава изображението от диктата на обекта с неговия конкретен времеви и пространствен контекст и му позволява да изрази някакво по-общо и богато значение.

Пълноценното възприемане на снимката като естетически значещ образ до голяма степен предпоставя незнанието за частните обстоятелства на нейното появяване. Определяща в случая е най-вече свободата на нейния изказ и способността й да ангажира въображението на зрителя, предоставяйки му възможността да „пренапише” нейното послание и превръщайки го донякъде в господар на изображението.

Ето защо и представените тук фотографии не са просто визуални илюстрации на авторовите пътешествия. Каркасон и Палермо, Кордова и Фрибург, Париж и Сванетия, Сиракуза и магичният Трънски край са само условни йероглифи от несвършващата и позната на всеки от нас история на мимолетните човешки заедности и непреодолимата самота на човека.

Цочо Бояджиев

 


 

Предишни издания на "Какво да четем?"

Диаскоп, 20 май 2014 - 26 май 2014

Диаскоп, 27 май 2014 - 02 юни 2014

Диаскоп, 10 юни 2014 - 16 юни 2014

Диаскоп, 17 юни 2014 - 23 юни 2014

 

"Какво да четем?" е продължение на рубриката НОВИ КНИГИ.

Рубриката НОВИ КНИГИ може да проследите в Хронология на публикациите на ДИАСКОП тук:

Година 2013

Година 2014

 

"Какво да четем?", която няма амбицията да обхване целия океан от четива,  отразява предимно книги и автори, които вече са част от "Диаскоп" и не са публикувани в рубриката НОВИ КНИГИ.

©Диаскоп