Соня Филипова: Поп арт върху стари кройки от "Burda"

22.07.2014
Снимка 1

От пощата на "Диаскоп"

 

Соня Филипова е лекар, но обича да рисува. Увлича се от поп арт изкуството и изобщо от модерното изкуство. Наясно е с най-новите течения, вълнения и бури в необятните води на арта. При все това няма намерение да превръща хобито в професия. Както всички знам - хобито е сладка работа. Много повече от професията.

И така. При поредното пролетно-лятно почистване Соня намира отдавна забравените натрупани през годините на сивия соц немски списания "Burda" - радост и утеха за всяко семейство, и особено за нежната част от семейството, и докато се чуди дали разделно да ги изхвърли, решава, че те все пак могат да бъдат в служба на изкуството.

Кройките към списанията с пожълтелите от прегъване страници се превръщат в основа на новото ù увлечение - портрети на стари, но златни "икони" на киното.

СОНЯ:

"Носталгично, малко "vintage" и красота.... Брижит Бардо, Одри Хепбърн, Грейс Кели и пак Одри. (50/60cm, Одри- 70/100см ) Кройките са от Burda- 80 те....

Като акварел, само с черно и много разредено черно за светлосенките и после с малко бяло, (акрил).... или повече бяло. Кройките са стари - залепих ги на картон или платно, после скица и т.н."

 

Лицата на неземно-земните Венери са географска карта, която всеки би искал да пропътува.

 

Рисунките по ред на представяне: Одри Хепбърн, Грейс Кели, Бриджит Бардо, Одри Хепбърн

Соня Филипова в "Диаскоп": "Колажът - естетика на фрагмента"

 


 

редактор: Христина Мирчева