Пловдивският карикатурист Цочо Пеев с награда за цялостно творчество

08.09.2014
Снимка 1

Навръх 1 април 2014 – Международния ден на шегата, в столичната галерия на ул. „Шипка” 6 отвори врати 39-ата Национална изложба „Карикатура”. По традиция на официална церемония по време на откриването бяха връчени няколко отличия на най-изявените карикатуристи:

1. Награда на Съюза на българските художници – Илиян Савков,
2.
Награда на секция „Карикатура” за цялостно творчество – Цочо Пеев
3. Награда “Доньо Донев”, присъждана от Столична община – Ивайло Цветков.

 

Историята показва, че за един народ основите на цивилизацията са държавните закони, за втори – военната организация, за трети – индустрията или търговията.

Финикийците са имали най-високи способности в търговията, но не са създали почти нищо в изкуството. В новия свят, чието появяване се вижда вече, ролята на изкуствата е сред второстепенните прояви. В никоя историческа епоха цивилизацията не е стояла така високо както днес, но и в никоя не е имало толкова безлично изкуство. Разбира се, изкуството   се поражда от необходимостите и идеите на  времето.

В тази ситуация карикатурите на Цочо Пеев са като слънчев лъч, проникващ в мрачна действителност. Цялостното му творчество е автобиография на съвременното човечество. За реализиране на такъв подвиг се изисква постоянно напрягане на  ум, сърце и воля.

Известно е, че когато се отлива камбана, е необходимо да се прибави и сребро. Без него камбаната няма глас. Цочо Пеев не предъвква едни и същи теми. Но в цялото му творчество има нещо общо - звучният глас, който буди зрителите за по-красив и добър свят.

Заслужена награда на един обсебен от изкуството на карикатурата пловдивчанин - Цочо Пеев.

©„Диаскоп”

 

                                              "Албум с карикатури"

 


 

редактор: Христина Мирчева