Лъчезар Лозанов и "Болничен лист" в Пловдив

11.01.2016
Снимка 1

Литературен салон Spirt &Spirit и Жанет 45 представят

Лъчезар Лозанов 
и книгата "Болничен лист"

12 януари 2016, вторник, 19.00 

Пловдив, клуб Петното на Роршах, ул. Йоаким Груев 36

 

Любител на игровото начало и провокацията, Лъчезар Лозанов е известен като един от създателите преди години на групата за ъндърграунд литература „Рамбо 13“.

Работи като журналист във вестник „Българска армия“ и публикува в литературния печат. Последната му награда е от миналата година, когато спечели конкурса „Магията любов“ в Казанлък.

 

Другите за книгата и автора:

Суровата сила на тази книга ни среща с големите и вечни теми на поезията – любов, болест, смърт, лудост. Яркият личен почерк на Лозанов е насочен към други съществувания и към социална диагностика, каквато срещаме рядко дори в прозата, но прави това със специфичната способност на поезията да концентрира цели романи в няколко думи.


Харесвам горчивината, която се доловя в много от стиховете. Горчивина, която обаче не пропада нито в отчаянието, нито в самосъжалението. Подкрепям също усилието да свързваш малкото с голямото; личното със социалното; интимното с политическото; телесното с космическото; Перловската река с Чикаго…

Особено ме провокираха стиховете от Щатите, заради опита от челния сблъсък с чуждия език и култура...


Силна книга. И начинът, по който са обединени стихотворенията - около някаква екзистентна болест - и обертонът на недоверие в реалността и смисъла, без да се смята, че нещо друго освен тях обяснява живота - й добавят гравитация. И „всичко е лично“, в образи, в слух и преживяване...
 
 
Делнични и екстатични преживявания, събития от индивидуалното му битие, заедно с множество обикновени фактологически и културологически реалии, постоянно се смесват, свързват се в понякога невероятни и предизвикателно причудливи комбинации, докато накрая се превърнат в есплозивна поетическа смес, за да станат завладяващи поетически редове. Лозанов го прави с лекота и замах, с щедрост и артистично безгрижие. 
 
 
„Болничен лист“ е концептуалистка книга, а това означава на първо място - книга, която радикално скъсва с наследството на модернизма без да се връща към фигуративността. 
 

Йордан Ефтимов

 

КОЙ Е?

Лъчезар Лозанов

Лъчезар Лозанов e роден през 1953 г. в София. Завършил в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ българска филология (1975) и журналистика (1984). Работил в радиото и във вестници, сега е редактор във в. „Българска армия“. Публикации на стихове във вестниците „Студентска трибуна“, „Литературен фронт“, „Литературен форум“, „Ден“, „Литературен вестник“, „Сега“, „Капитал“ и др., в списанията „Септември“, „Пламък“, „Младеж“, „Страница“, „Факел“, „Съвременник“, в алманаха „Море“, автор и редактор е във вестника и списанията на СМЧ „Аудитория“, (2000).

През 1999 г. е сред създателите на групата за ъндърграунд литература „Рамбо 13“. Представата си за модерна поезия е изложил в „Стихът: пеперудата е свободна” (ЛВ, бр.34 от 1999 г.) Издал е три книги. „Скъсай опаковката“ (1995), „Звярът“ (1999), издателство „Графити“ и „Иго“ (2002), ИК „Жанет 45“. Литературни награди от конкурси в Казанлък (през 2001 трета, а 2014 – първа), Варна, Добрич и др.

 

С премиерата на Лъчезар Лозанов и неговата книга "Болничен лист" ИК "Жанет 45" обявява Литературната 2016 година за открита. Присъединете се към събитието във Facebook тук

 


 

©Христина Мирчева