Огледало/Mirror: Национални есенни изложби Пловдив 2016

29.08.2016
Снимка 1
 
1-30 септември 2016
Старинен Пловдив
Откриване:
1 септември 2016, Балабанова къща, 18.00
 
 
Националните есенни изложби 
 
се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. С тях започва Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Изложбите са едно  от традиционните събития в културния календар на града, форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за една артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката се среща обичайно с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет/десет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.
 
Артистичен директор
 
Артистичен директор на Изложбите от 2013 г. е изкуствоведът д-р Галина Лардева, доцент по история и теория на изкуството в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, лектор по история на изкуството в ПУ “Паисий Хилендарски” и водещ програмата Визуални изкуства на ХХ век в Модерна академия по изкуствата в Пловдив.  Доц. д-р Галина Лардева е свързана с Изложбите от 2000 г., когато представя проекта Визия/Звук. През 2008 г. курира есенните изложби съвместно с Красимир Линков в проекта Концепции за образа, а през 2012 г. работи по есенните изложби съвместно с Красимир Линков и Светла Москова. Автор е на книгата “Изкуство на прехода. Проблемът неконвенционално изкуство в България” (изд. Жанет 45, 2008), както и на редица изследвания в областта на съвременното визуално изкуство.
 
Работата на артистичния директор на Национални есенни изложби Пловдив през последните години смени изцяло формата за представяне на форума, с което се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, като по този начин се направи опит да се преодолеят изкуствено установените границите между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014) и Ан пасан (2015), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.
 
Национални есенни изложби Пловдив 2016 - ОГЛЕДАЛО/MIRROR
 
В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то алегоризира суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си. Този септември участниците в изложбите и публиката ще имат възможност да разсъждават за образа в неговата всеобхватност и противоречивост.
 
  • Организатори: Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност.
  • С подкрепата на: Национален фонд Култура и КЦМ 2000 АД Пловдив

 

Информация: Галина Лардева, артистичен директор на изложбите от 2013 година

Още по темата тук

 


 

© Ина Мирчева