НО ПОЕЗИЯ 8 излезе от печат

30.10.2018
Снимка 1

Уважаеми читатели и съмишленици на НО ПОЕЗИЯ!

След кратко прекъсване, осми брой на НО ПОЕЗИЯ пристигна в късната есен с една вечна и любима тема – море. Със стихотворение от 30 български поети; също – преводна поезия, отзиви за стихосбирки в "Прочете:НО".

В броя ще откриете лятното Черно море, с Варвара и Созопол, хотелите, плажа, чуждестранните туристи, а после, в края на сезона наблюдаваме как момчето на плажа свива чадърите, опакова лятото (по Кристо и Пламен Дoйнов), затваря морето, както се затваря сезонно заведение; тук е Средиземноморието от гръцкия бряг – топло, близко и удоволствено; тук са балтийският пастелен пейзаж, северните морета, бурите, приключенията; тук – смъртта и любовта, и дребните ни грижи между тях. Една вълна отмива всичко и започва следващото стихотворение.

В малък раздел е отделено място и на някои от класическите образци на морската поезия. Тръгнали сме много отдалеч, преди повече от две хилядолетия с няколко от чудните фрагменти на Архилох, за да доплаваме чак до Новото време – с поезия от Кавафис, Манделщам и др.

Художествените фотографии в тази книжка запечатват морски мигове от летата на Велислава Кирилова, а във всеки брой ще откриете и картичка с нейна авторска фотография. Картичките са различни; красиви и с колекционерска стойност.

Корицата е работа на Весела Кучева. Морският брой излиза под редакцията на Георги Гочев и Петя Хайнрих. НО ПОЕЗИЯ в продукт на изд. „Пергамент“ с Георги Милев.

От днес морето и поезията са в „Български книжици“, до края на седмицата – и в другите книжарници.

Три четвърти от Земята са покрити с вода. Затова, където и да застанем, ние стоим винаги до морето.

 

Информация: Петя Хайнрих, НоПоезия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.