Петя Кокудева и "Поздрави от синята палатка": Срещи от едно 9-месечно пътешествие по света в Природонаучен музей - Пловдив

25.09.2019
Снимка 1

26 септември 2019, четвъртък от 19.00 часа

Зала "Планетариум" на РПНМ-Пловдив

Популярната писателка Петя Кокудева ще гостува в Регионалния природонаучен музей - Пловдив, за да разкаже за срещите от едно 9-месечно пътешествие по света и създаването на книгата "Поздрави от синята палатка" (изд. Жанет 45, 2019)

Петя Кокудева (Смолян, 1982) е автор на детски книги и истории за пътешествия. Завършила е журналистика и има магистратура по творческо писане. Автор е на книгите: “Лулу”, “Малки същества”, “Питанки” и “Лупо и Тумба. Част 1 и 2”, илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти. Носител е на няколко национални награди - “Южна Пролет” (2012) - за дебют, “Константин Константинов” (2017) - за детска литература, и “Христо Г. Данов” (2018) - в категория “Детска книга”. През 2018 в превод на немски излиза “Лупо и Тумба”. Този юли се появи първата й книга за възрастни - “Поздрави от синята палатка”, колекция истории от пътешествията й по света.

Как самата Петя описва книгата:

""Поздрави от синята палатка" събира 95 от най-ценните ми срещи със света. Това не е пространен пътепис, а калейдоскоп от кратки, фрагментарни истории с много личен поглед към разнолики места и култури. Някои от текстовете са същински трилъри, други са разговори със забележителен човек, трети са документален разказ - от вулкан, кафене или оризище, четвърти са фрагмент от философията на далечна култура…

От Скандинавия, Прибалтика и Русия през Азия и Нова Зеландия до Африка и САЩ – тези пътешествия ще ви отведат в домовете на велики писатели и на обикновени хора. Ще ви разкажат за богове с плетени шапки и за страховити затвори, за хумористични републики и свободни слонове, за пустинни дяволи и далечни ледници.

5 континента. 25 страни. 95 истории. 145 фотографии. И вметката, че всички тези числа нямат особено значение. Не и без хората, животните и мимолетните срещи завинаги."

 

Информация: Гери Георгиева, "Жанет 45"

 

Петя Кокудева в "Диаскоп":

Петя Кокудева и скритите значения на "Лулу"

Петя Кокудева, "Сър Буреноско" - поезия за деца

"Поздрави от синята палатка"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.