"Лицето на живота" в картините на Стефан Георгиев, Кика Иванова и Мария Кукова

17.12.2020
Снимка 1

Галерия Орфей и Диаскоп представят

Лицето на живота

Празнична колективна изложба

14 декември 2020 - 31 януари 2021

Бул. Марица 91, Пловдив

Мото на изложбата:

≈ Вяра в ценността на живота и сила да се побеждават неуредиците ≈

Нито болести, нито врагове, нито бедност, нито старост не могат да отнемат наслаждението от изкуството. Да приближим изкуството към живота и самия живот да превърнем в изкуство – това е идеята и желанието на всички участници в предстоящото на идващите празници събитие.

 

Стефан Георгиев

От оптимизма и вярата в живота произтича и другата основна идея, която пронизва творбите на Стефан: изначалната и непреходна стойност на съзидателността. Без нея животът е немислим, губи същността и предназначението си. Художникът превъплъщава тази идея в традиционните символи на плодородието – плодове като ябълката и нара, слънчогледа, рибата, която зачева безброй яйца, но преди всичко жената.

Д.ф.н. Евелина Минева, византинист и преводач

Стефан остава честен към себе си и своя уникален стил и определено знае как да борави с материалите, които използва. Винаги успява да ни изненада с нови медиуми и техники, с които постига най- различни, интересни и уникални текстури и ефекти. Релефни пасти, които изкусно оформя във фини щампи по дрехите на моделите си, сребърно и златно фолио, което майсторски полага върху платното, давайки на дадени области от картината допълнителен блясък и душа, колажи от различни хартиени материали, които е подбирал специално за дадените творби, в които ги е положил. Изключително модерни, същевременно и традиционни, картините на Стефан са силно емоционални, вълнуващи и майсторски наслоени с пластове от опита, който е натрупал през годините. Той дава живот, душа и история на всяка творба, която създава.

Милена Димитрова, галерист

 

Стефан Георгиев е роден през 1954 година в град Велико Търново. Средно образование завършва в НГПИД ,,Академик Дечко Узунов ,, в гр. Казанлък. Продължава обучението си във факултета по изобразителни изкуства в университета ,,Св.Св. Кирил и Методий ,, в родния си град.

Работи в областта на живописта и илюстрацията. От 2000-та до 2012 година живее в гр. Атина – Гърция. Член е на Съюза на гръцките художници – ЕЕТЕ . Там са издадени 32 детски книжки с негови илюстрации на класически приказки и гръцки автори . Член е на представителството на СБХ в гр.Велико Търново и гр.Бургас. В момента е художник на свободна практика и твори в родния си град.

Има повече от 40 самостоятелни изложби в България , Гърция , Холандия , Германия и множество участия в общи изложби. Негови картини има в частни колекции в Европа , САЩ , Русия , Тайван , Хонг Конг и Австралия.

 

Кика Иванова

Кика Иванова e родена в гр. Кърджали през 1964 година. Завършва Предучилищна педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски”, гр.Пловдив. Работи като детска учителка от 1989 до 1997 година.

Следващите 20 години живее и работи в гр. Атина – Гърция. Пише стихотворения и приказки за деца. Автор на детските книги „Τομαγικόπασχαλιάτικοαβγό” от издателство ЛИВАНИС и „Η ΜΑΜΑΜΟΥΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ” от издателство Елиникаграмата.

Занимава се с приложна работа : изработка на бижута от полимерна глина,полускъпоценни камъни ,бижутерска смола и сребро. Рисува картини в техниките : Монотипия ,AcrylicPourPainting и Crystal Resin.

В момента живее и твори в гр. Велико Търново.

 

Мария Кукова

Родена съм в Пловдив, завършила съм Търговска гимназия, учила съм във Великотърнивския унивирситет „Св. Св. Кирил и Метидий”. Участвала съм със самостоятелни изложби с икони, живопис в Иконна сбирка в Стария град, Библиотека „Иван Вазов”, Галерия „Филипополис”, „Бовиел", Новотел Пловдив, Балабанова къща, Радио телевизионен център, „Сигна“, изложби за БАН, и др.

 

В изложбата участват 12 художници.

Всеки е със свой собствен стил и техника:

Бояна Попова

Васко Тенев

Христо Керин

Мария Кукова

Тотка Григорова

Николай Няголов

Стилиана Георгиева

Стефан Георгиев

Кика Иванова

Лидия Симеонова

Лидия Пачемска – Джоунс

Върнън Джоунс

Колекцията от художествени произведения "Лицето на живота" в галерия "Орфей" е подредена в 4 части, всяка, тематично групирана на различна стена. Когато човек е принудително спрян, било от болест или други обстоятелства, той се замисля как е живял. Спомените за щастливите  и радостни мигове в изложбата са представени чрез картини, изобразяващи морска приказка, вълни, цветя, тичащи коне, слънце, голо женско тяло. По време на икономическа криза и други неподходящи за творчество условия, художниците нямат възможност да наемат модели и затова те предпочитат да рисуват изгледи от прозореца на самотното ателие - отсрещната стена е посветена на тъжните настроения. Графиката е представена под обединяваща тема "Животът такъв, какъвто е". Експозицията завършва с творби, разказващи за "Животът такъв,  какъвто трябва да бъде".

В четири отделни публикации ще Ви представяме по трима от авторите, за да имате възможност по-обстойно да се запознаете с тях.

 

Още по темата в Диаскоп:

"Художници рисуват "Лицето на живота" в галерия Орфей, Пловдив"

"Лицето на живота" през погледа на художниците Лидия Симеонова, Николай Няголов и Христо Керин"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.