Христина Мирчева: "Как не успях да стана писател на криминални романи"

27.01.2021
Снимка 1

Летни халюцинации през януари

Разхождам се на воля по брега на световния океан, облечена в изтънчен халат и бански, които само загатват за съществуването си. След дългата зима не е зле слънцето да те поизпържи. Безкрайна плажна ивица – съвсем сама съм. Е, не съвсем - това място е най-предпочитаният курорт и хората са навсякъде.

Покрай мен минава пиколото, любовник и на камериерката, и на главната администраторка. Двете дами са се примирили отдавна с подялбата на мъжкото тяло, защото им носи облаги. Пиколото е ловък мошеник, който по някакъв начин, той си знае как, успява да надникне в куфарите на пребогатите гости и да отмъкне каквото си ще. А уловът, повярвайте ми, си струва риска.

Както се случва в подобни моменти, неговата глава се озовава на моите рамене и аз не само надничам и човъркам в мислите му, но и научавам разни полезни и практични неща относно обирите, tax haven и други хитрини.

В началото много се радвах на тези размени на мозъци, защото съм прелюбопитна, опитвам се да стана писател на криминални романи с високи тиражи и благи печалби. В началото. Но после се замислих, че и други също надничат в моя ум. Затова започнах да заключвам паметта си всеки ден с различни пароли, за да огранича достъпа и да не стана жертва на тъмния хакерски ъндърграунд. Да си призная, и това омръзва. Как копнея за предишното спокойствие, когато имах на раменете собствената си глава, поставена здраво там, където по природа би трябвало да ù е мястото. Сега главите на всички хора кръжат на принципа на кинетичното движение. Пълен хаос!

Цялото безумие започна в един зимен ден, когато небето падна ниско и главите ни се озоваха в облаците. Всичко се обърка, а някои заявиха, че така, така трябва да изглежда Новият световен ред.

Както разбирате, отвисоко съм картинка за завиждане, но и аз, като всички останали, съм вече само едно объркано тяло.

 

27 юли 2021

Barbados

 

Илюстрация: Георги Чепилев

 

 

Летни халюцинации в "Диаскоп":

"Риби сомнамбули"

"Тя е там, където е и той..."

"Черешово пиле"

"Мол, могила, дрогерия, която търси продавач..."

"Падналият дувар и кавгаджиите"

"Денят на едрите цветя"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.