Национални есенни изложби Пловдив 2021: "Прагове и белези"

01.09.2021
Снимка 1

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ

Национални есенни изложби Пловдив 2021
1-30 септември 2021
Старинен Пловдив
Откриване: 1 септември 2021 от 18.00 часа

Балабанова къща

Националните есенни изложби се провеждат през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство (Градска художествена галерия) в Старинен Пловдив. Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града – форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014), Ан пасан (2015), Огледало (2016), Плацебо (2017), „Отвъд повърхността“ (2018), „Поетика на образа“ (2019) и Места до поискване (2020), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, на значими творчески фигури, свързани с Пловдив, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Тазгодишните изложби ще се проведат под надслова Прагове и белези. Този проблемен фокус няма за цел да поставя тема на участниците, нито пък да настоява зрителите да разбират изложбите през неговата призма. Както и в другите издания на Изложбите, фокусът набелязва осезания, които присъстват в целостта на изданието паралелно и в потенциален диалог с художествените проявления. След като се развиват от функцията си да установяват, регистрират и управляват пропускливост, като преминават през идеята за надмогване на различни предели, праговете носят внушенията на една разнопосочна пограничност – както пространствена, така и темпорална. В своята двуизмерност белезите – напротив, стабилизират следите, фиксират в концентрирана събитийност мимолетни и мигновено протичащи появи. Като свидетелстват за някогашното присъствие на неща, които са извън самите тях, белезите се разполагат в непрекъснато надбягване с паметта.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г.

 

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ 

Национални есенни изложби Пловдив 2021


АВТОРИ


БАЛАБАНОВА КЪЩА

СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ – живопис, обекти/ Дълбока зала

ЯВОРА ПЕТРОВА – живопис, рисунка/ Сводеста зала

ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ – живопис, видео/ Първи етаж

АНГЕЛ ГЕШЕВ – живопис/ Двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН

ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА – фотография / Веранда

МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – фотография/ Мааза

ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ – графика / Двор

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

НОРА АМПОВА – живопис/ Зала

ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА  – скулптура/ Двор

 

Организатори:

Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност.

С подкрепата на:

КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив

 

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ
Национални есенни изложби 2021
проф. Галина Лардева
артистичен директор
[email protected]
00359 887 325 085

Рекламен дизайн: Софрони Върбев
Copyright © 2021 National Autumn Exhibitions, All rights reserved. 

 

Национални есенни изложби в Диаскоп

 

Галина Лардева в "Диаскоп":

"Поетика на образа" - Национални есенни изложби Пловдив 2019

Галина Лардева: "Поетика на образа" 2019

"Отвъд повърхността" 2018

"Огледалото" - Национални есенни изложби Пловдив 2016

Национални есенни изложби Пловдив 2016

"Отстранени системи" или за третия крак на кокошката

Национални есенни изложби Пловдив 2014

"Форсиране на избора" - Национални есенни изложби 2013

Национални есенни изложби Пловдив 2012

Графиките на Румен Нечев

"Места до поискване"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.