Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Таня Иванова Цанова и нейното изкуство

07.08.2022
Снимка 1

Таня Цанова е творец с усет за стойностите в живота и умение да доказва това с действията и изкуството си. Чувствителна и неподправена, тя обръща внимание на трайните и истински неща в живота и творчеството. Уважава традициите и твори, като търси не повърхностното, а значимото, което може да остави трайни следи в съзнанието на всеки. Обича да споделя своята наблюдателност и философията си за живота. В търсене на смисъл и мъдрост може да се отклони от традиционното, но продължава да следва интелектуалния си път. Знае какво иска в изкуството и достига до него независимо дали е необходимо да премине през трудности, за да се достигне върха до който винаги я довежда познанието.

Таня Цанова работи в областта на малката пластика и монументалната скулптура. Тя завършва специалност „Скулптура“ в Унгарската академия за изящни изкуства в Будапеща в класа на известния унгарски скулптор професор Тамаш Виг, който ѝ дава основните знания при боравенето с материала. Привързаността му към идеята, че е важно да се обръща внимание не на самоцелните детайли, а на целостта и общото движение на отделните части при композирането на творбата я насочват към търсене в тази посока.

Таня Иванова Цанова, "Танц", мрамор, Бразилия

Обича да работи с различни материали, но предпочита мрамора. И чрез камъка, и чрез дървото тя се стреми да предаде и движението, и емоциите, колкото и трудно да е това. Таня успява чрез формата да въздейства и да извика определени настроения. Стремежът ѝ да вдъхне, да внуши посредством образа определени чувства и емоционални състояния доказва способността ѝ да преодолява дисхармонията и да постига равновесие. Става дума за противоречието между твърдия, устойчив материал с който тя чудесно работи и чувствата и динамиката, които успява да предаде чрез него.

Многообразието на живота я привлича и тя търси темите за своите прекрасни творби там – от близостта с природата, любовта, майчинството и детството до страданията, бедствията, земетресенията и смъртта. Музикален мотив, историческо събитие, сблъсък на стихии, философска идея, прекрасна емоция, среща с природните красоти, могат да я заредят и да ѝ дадат храна за нови работи. Сред сътворените от нея образи са Сизиф, Орфей, Мадоната с младенеца. Близостта на някои библейски личности до съвременността я кара да открие отново тези образи и да ги погледне от по-различен ъгъл.

Тя създава скулптурни портрети на исторически лица, оказали своето огромно влияние върху развитието на страната ни – Левски, Захари Стоянов, отец Паисий. В творбите на Таня Цанова те излъчват сила, която е пробуждала и пробужда народностното съзнание на българите и националното ни самочувствие и гордост. Сега художничката работи и върху създаването на скулптурна фигура на св. Иван Рилски. Предвижда да я направи от дърво – едно предизвикателство към самата нея да открие и сътвори по нов и нестандартен начин образа на един от най-великите български светци, считан за покровител на българския народ и застъпник пред Бога.

Като член на Съюза на българските художници Таня Иванова Цанова взима участие в много колективни изложби, пленери и симпозиуми, както в България, така и в чужбина: Будапеща, Тайа, Балатоналмади и Надятад (Унгария), Равена (Италия), Бамберг (Германия), Хойер (Дания), Катамарка (Аржентина), Бристол (Англия). Изкуството й печели адмирациите на публиката и специалистите и на Фестивала на каменната скулптура в Бристол през 2013 година взима втората награда, а през 2018-та – на Националната изложба за наградите на Алианц (България) получава номинация. Организира и осем самостоятелни изложби в София, две от които със своя спътник в живота – живописеца Красимир Цанов. Неотдавна тази година Таня Цанова съвместно с Александра Ивойлова представи своите интересни работи в дърво в изложбата „Душата на дървото“ в галерия „София прес“.

Творбите ѝ са собственост на галерии и частни колекционери в България и различни страни по света: Англия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Италия, Норвегия, САЩ, Унгария, Швейцария.

Таня Иванова Цанова, "Пейзаж. Хиляда причини да обичаме земята", мед, Холандия

 

 

Още по темата в Диаскоп:

Душата на дървото: Съвместна изложба на Александра Ивойлова и Таня Иванова Цанова в Галерия-книжарница София Прес

Д-р Дочка Кисьова-Гогова: „Душата на дървото“ – изложба на Таня Цанова и Александра Ивойлова в галерия-книжарница София Прес

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.